Macro- en microsysteem, groot en klein

Wanneer cliënten bij me langs komen dan durf ik de woorden macro- en microsysteem al eens in de mond nemen. Ik vermelde het al eens kort in mijn blog over het belang van je voeten.

Maar wat bedoel ik nu juist met “het macro- en microsysteem”?

Eigenlijk kan ik het heel kort vertellen, al hou ik er van om je toch meer te betrekken bij mijn verhaal.

De korte versie voor de ongeduldige lezers:

“je volledige lichaam is het macrosysteem en je voeten zijn het microsysteem”.

89 woorden is wel een héél korte blog hé, en meneer Google is daar trouwens niet tevreden mee. Die heeft liever een tekst van minstens 300 woorden. Nu ja, zelf zou ik ook niet tevreden zijn met het korte antwoord en meteen voel ik jouw vragen naar me toe komen!

Het lange antwoord van: wat is het macro- en microsysteem

Je volledige lichaam is een geheel. Net zoals er vele gehelen bestaan. Gehelen zoals je voeten, je handen, je oren, je tanden,… allemaal plaatsen waar we het volledige lichaam kunnen projecteren.

Wanneer ik voetreflexologie toepas, dan bewerk ik met een specifiek doel en op een bijzondere manier jouw voeten.

De voeten zijn een weerspiegeling van het lichaam.
Jouw voeten zijn dus een microversie van jouw lichaam.

Tussen beide systemen (macro- en microsysteem) is er een wisselwerking. Maar ook tussen de andere microsystemen zijn er wisselwerkingen.

Een voorbeeld

Zo had ik in mijn praktijk een man (is nu wel al even geleden want die kwam voor voetverzorging) en hij had heel wat last aan zijn elleboog, alsook aan zijn knie. Zonder een echte logische oorzaak. In één van de vele gesprekken ging het er eens over dat hij tijdens het lassen een vuurspat in zijn veiligheidsschoen kreeg en dit een klein litteken had veroorzaakt op zijn voet.

Voor wie kennis heeft van anatomie: het was op de basis van metatarsaal 5.

Vanuit de voetreflexologie kan ik je vertellen dat dit precies de reflexzone is van de elleboog. En dat de elleboog en de knie elkaars weerspiegeling zijn.

Mag ik daarom de conclusie trekken dat het allemaal samen hangt?

Jammer genoeg niet, aangezien er tot op heden nog geen meetinstrumenten zijn die de fijngevoeligheid van de energie waarover wij, o.a. voetreflexologen, praten. Het is dus allemaal nog niet wetenschappelijk bewezen. Maar we gaan er wel van uit! Er zijn verschillende theorieën.

Ik kan je wel meegeven dat de man zelf de plaats van het litteken een week heeft gemasseerd en dat de pijn van zowel de elleboog, alsook de knie verminderde.

Kwam de pijn terug? Ja! Er gaat tijd over een veranderingsproces.
Lees zeker ook eens mijn blog: waarom volhouden moeilijk is.

Het is iets wat ik vaak in mijn praktijk zie maar ook als ik met mijn collega’s van Young Living aan de slag ga. De eerste 2 à 3 keren gaat alles goed, er is nog motivatie,… En dan plots…

Tja, dan komen de bezwaren naar boven!
Bezwaren waar aan wordt toegegeven, i.p.v. even door te zetten.

Doorzetten!

Het leven begint buiten je comfortzone en de meeste mensen kruipen veilig terug in hun schelp. Gewoon omdat ze weten hoe het daar voelt en wat ze mogen verwachten.

Persoonlijk vind ik dat zonde omdat ik uit ervaring heb geleerd dat je gewoon moet doorzetten en focus moet houden op wat je echt wilt. Je niet meer uit je lood laten slaan door dingen die in je leven gebeuren, obstakels of emoties.

Steeds focus op jezelf!

Ik kan het niet genoeg herhalen:

De enige die belangrijk is in jouw leven, dat ben jij zelf!

Verdorie, ik ben weer aan het afdwalen.
Ik durf me al eens laten gaan.

Om terug te komen op het macro-en microsysteem…

Voeten zijn wel degelijk een weerspiegeling van het lichaam. Eigenlijk van de mens in zijn/haar geheel. Dus niet enkel fysiek maar ook mentaal en emotioneel.

Zo had ik een man die ook kwam voor voetverzorging. En zijn voeten stonden heel strak gespannen. De huid en het weefsel, daar kon je niet in duwen, dat was keihard!

Hij woonde een eind af, in Nederland. Een hele drukke job, grote verantwoordelijkheden,… kortom veel stress!

Op een dag kwam hij en zijn voeten waren soepel. Ik kon de huid indrukken, ik kon ze zelfs een kleine massage geven (ja, na een voetverzorging kreeg je nog eens een kleine massage). Bleek dat die man net een week vakantie had en nog een week in het vooruitzicht.

Wat verbazingwekkend hoe een lichaam totaal anders is bij stress of bij rust.

In het microsysteem was dit heel duidelijk terug te zien!

Nu hoor ik je al denken: Kan Hilde dan alles aflezen aan mijn voeten?

Je hoeft niet bang te zijn! Zo werk ik niet.

Voetreflexologie is geen diagnosemiddel!

Dat gaat ook niet. Je lichaam heeft zo veel overlappingen dat ik niet precies kan zeggen wat er precies met jou aan de hand is. Trouwens, als je bij een dokter gaat met een bepaalde pijn, dan moet de dokter ook eerst vragen stellen, of de plaats bekijken/luisteren of er is medische beeldvorming nodig.

Wil je nog meer info over voetreflexologie: KLIK HIER!

Er valt heus veel te vertellen over voetreflexologie, maar eerlijk, het ervaren is nog zoveel diepgaander!

Nu je tot het einde van deze blog gelezen hebt, wil ik je vragen…

“Wat houdt je tegen om een afspraak te maken?”

Het was misschien een vreemde vraag, maar die stel ik omdat ik heel vaak hoor dat mensen me al een paar jaar volgen voor ze een afspraak maken. En dat is prima voor mij.

Maar wil jij echt blijven aanmodderen?

afspraak maken met Hilde Schoonjans

PS: Wil jij al héél lang voetreflexologie zelf leren?
Ga dan zeker naar mijn andere website: https://reflexology4u.be/

Hilde Schoonjans