Een huisdier voor je kind

Een huisdier voor je kind (of gewoon voor jezelf). In elk geval wil ik je wel al meegeven dat huisdieren toch niet zo een evidente keuze is. Wat een moment een goed idee is, is op lange termijn vaak “een last”. En hoe moeilijk het ook is…

Poog om impulsinkopen tegen te gaan. Zeker wanneer het gaat over dieren!

Deze tip kwam ik tegen wanneer het ging over kleren.
“Wanneer je iets moois ziet hangen, en je bent er zeker van dat je het minstens 30 keer gaat dragen, dan mag je het kopen. Anders hang je het beter terug.”

Maar een kleedje, rokje, hemdje of broek is nog een totaal ander verhaal dan wanneer het gaat over dieren. Met rode wangen geef ik toe dat ik (mijn man is daar veel realistischer in) toch al toegegeven heb aan impulsinkopen. Ik denk daarbij aan onze waterschildpadden. Djurre vroeg een kleine 5 jaar geleden regelmatig naar waterschildpadjes. En ah wat zijn het schatjes wanneer je ze ziet zwemmen!

Al moet ik nu wel toegeven dat het best lastige diertjes zijn om te houden. In die zin dat het niet eenvoudig is om zo een waterbak steeds uit te kuisen. Want waterschildpadden zijn best diertjes die veel vuil maken!

En ik had het moeten weten hoor, want mijn broer had ook waterschildpadden! Op zijn kamer! Uiteindelijk kregen ze een eigen vijver in de tuin. Maar op een bepaald moment hadden we er best veel en zaten ze in een grote zwarte metserkuip (binnen).

Waterschildpad houden als huisdier - tips onderhoud

Onze waterschildpadden kregen een deel van de vijver. In de zomer zitten ze buiten en wanneer het echt kouder wordt komen ze terug binnen. Dan is het opnieuw elke week de bak uitkuisen en dat is een heuse klus. Bovendien zijn de diertjes niet de liefste dieren en kunnen een stevige beet hebben.

Het is geweldig leuk om de waterschildpadden te zien groeien, om ze te zien zonnen,… Kijken mag, aankomen niet! Dus ik versta wel dat er heel wat mensen hun diertje gewoon “dumpen” in een sloot of parkvijver. Al praat ik het zeker niet goed hé! Gelukkig is de verkoop van waterschildpadden aan banden gelegd.

Waterschildpadden verblijf uitkuisen

Omdat ik nu wel van het principe ben dat dieren de nodige ruimte moeten krijgen, zitten de waterschildpadden in een glazen terrarium/aquarium. Dat maakt het zwaar om te manoeuvreren. Eens het water er uit is, reinig ik de bak en toebehoren met een scheutje azijn en Thieves Household Cleaner. Daarna nog eens goed uitspoelen.

Voor het vullen met water doe ik één druppel etherische olie in het terrarium. Een op voorhand gemaakte blend in een neutraal flesje van Thieves en Purification. Ik vind toch dat het een verschil uitmaakt qua geur.

Het klinkt dus helemaal geen lastige klus hé… Maar het is bijna altijd gemakkelijk gezegd dan gedaan!

En we gaan over naar de kip

Een super dankbaar dier om te houden wanneer je kinderen hebt, zijn kippen!

Ze eten de restjes op uit de keuken en wat op de borden blijft liggen. Eerder schreef ik al eens een volledige blog over wat je kan leren van een kip (KLIK HIER).

Wij hadden voor de eerste keer kippen thuis toen ik zelf 5 of 6 was. Dat groeide bij mijn ouders uit tot een ware passie en al snel liep onze tuin vol met verschillende soorten kippen.

De wyandotte kriel blijf ik wel een schattig lief sierkipje vinden. Maar ja, lief en schattig is geen reden om te kiezen voor een bepaald ras. Voor ons gezin is een gewone legkip ideaal. Al hebben we een prachtige witte zijdehoender erbij lopen.

Een heuse plaag zijn beestjes in het hok van de kippen. Van zodra het wat warm is komen er. En zelfs met de chemische middeltjes uit de winkel kreeg ik ze niet weg. Nu gebruik ik etherische oliën!

Kippenhok uitkuisen!

Ik gebruik voor onze kippen etherische oliën tegen de beestjes in het kot. Perfect daarvoor is Thieves en Purification. Ik druppel dat op de houten plank tussen het huisje en het dak (dus waar het kippenhok opengaat eigenlijk) Dit is niet rechtstreeks op de kip maar via de ademhaling krijgen de kippen wel etherische olie binnen wanneer ze in hun hok gaan. Ze kunnen naar buiten wanneer ze willen!

Wanneer ik de houtschilfers eruit heb gehaald, spray ik eens met water, Thieves Household Cleaner en wat etherische olie. Je kippen verwennen doe je met het “Veren spray recept” van Leigh Foster. Het is een must voor elke vogel die je als huisdier hebt!

Hou wel steeds de reacties van je dier in het oog!

Ook onze vogelkooi van onze kanarie krijgt regelmatig een grote schoonmaak. Op de bodem ligt wel steeds een stuk papier en schelpenzand. Reinigen gaat dus heel snel!

Schattige konijntjes, een huisdier voor je kind?

Bij knaagdieren zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden betreft etherische oliën. Er zijn eigenlijk altijd dingen waar je rekening mee moet houden hoor 😉

Hoe dikker de beharing, hoe sneller etherische olie wordt opgenomen! Dus bij konijnen lage verdunningen gebruiken. Doe een druppel op je hand, en aai de etherische olie via de vacht in de huid.

Ook de grootte van je dier is belangrijk. Wanneer je weet dat 1 druppel vaak al genoeg is voor een mens, dan heb je minder nodig voor een konijn. Hier kan je kiezen om de diffuser in de ruimte te zetten waar de konijnen zitten. 1 druppel is vaak genoeg.

Het hok (en speelgoedjes) kan je reinigen met verdunde Thieves Household Cleaner in een sprayfles. Net zoals bij de andere dieren eigenlijk. Daarom is Thieves Household Cleaner zo een dankbaar product om in huis te hebben!

Schattige konijntjes als huisdier

Maar konijntjes, hoe schattig ik ze ook vind, het is voor ons geen ideale huisdier. Wij wonen in een “landelijke” omgeving met de bijhorende natuurlijke jagers. Roofvogels, prachtige dieren, gaan niet goed samen met tamme konijnen of cavia’s. Ook een vos zag ik eens in onze tuin wandelen. En een aantal buren hebben katten. Katten die regelmatig eens een geschenkje mee brengen voor hun eigenaar. Geen tamme konijntjes meer voor ons…

Want we hebben wel veel wilde konijnen in onze tuin, wat op zich ook een plezier is om naar te kijken.

Over honden en katten!

Een huisdier voor je kind, dan dacht je misschien in eerste plaats aan een hond of een kat. En wat kriebelt het om een hond in huis te halen. Maar daar ga ik voorlopig niet aan beginnen. Ik zou eerst zo eens willen dat alles eens lekker loopt zoals het hoort te lopen!

Met vier kindjes in huis is het al een hele klus om alles bij te houden. Ik kom bij momenten ogen te kort. En op andere momenten is het muisstil in huis… Dan tel ik of ze wel alle vier thuis zijn! Echt waar. Dan heb ik het gevoel dat er ééntje ontbreekt. Maar het is echt al een hele drukke bedoening. Ik zou een hond niet de aandacht en de training kunnen geven dat het verdient.

Nu, met de informatie uit bovenstaande tekst kom je al een heel eind want ook bij honden en katten kan je alles reinigen met Thieves Household Cleaner.

En lees ook mijn blog over vuurwerk eens door want ook daar staan nog meer tips in over huisdieren in het algemeen (KLIK HIER)

Lees ook de tips uit mijn blog om nare geurtjes van je huisdier te neutraliseren. Ik ben er zeker van dan je er heel wat aan zal hebben! KLIK HIER!

Tot slot wil ik het hebben over vissen

Vissen blijven één van mijn favoriete dieren! Wanneer je bij ons langs komt dan zal het je zeker opvallen. Maar wat ik wel een lastige vind, is wanneer een vis ziek wordt. Zelden wist ik een vis te redden eens hij ziek werd. Het is dus echt een lastige om een zieke vis te genezen!

Preventie is dus het beste dat je kan doen!

Dat begint bij een goede kwaliteit van water, gezonde voeding en voldoende ruimte. Bovendien is het ook zo dat wanneer je voorbeeld een aquarium hebt, het veel gemakkelijker is in onderhoud wanneer het een grote is, dan wanneer het een kleine is. Dit schreef ik al in deze blog: https://hildeschoonjans.be/tip-om-je-aquarium-proper-te-houden/

Maar naast een aquarium hebben we ook 2 vijvers. Ook hier worden etherische oliën ingezet. Het leuke is dat ik op die manier niet enkel de vissen ondersteun maar ook de vogels die komen drinken of een badje nemen. En de wilde eenden die elk jaar hun jongen in onze tuin komen groot brengen.

Vissen ondersteunen met etherische olie

Alleen zijn eenden echte vuilmakers! Elk jaar zijn we blij wanneer ze er zijn. Maar ook weer blij wanneer ze andere oorden opzoeken. De vijverfilter moet volle toeren draaien. En het vijverwater is niet helemaal helder. Dus daar moet ik nog wat verder over zoeken en uitproberen.

Dat zal nog eens een trip worden naar de vijverwinkel om wat extra planten bij te kopen. En nadenken hoe ik die integreer in de vijver zonder dat de vissen er aan kunnen of de eenden…

Zo zie je maar, een huisdier voor je kind… Jaja, uiteindelijk ben jij degene die er voor moet zorgen. Dus hier zou ik zeggen: geef niet te snel toe aan de schattige oogjes van je kind of het dier in de winkel, maar overweeg!

Denk na over je levensstijl, want wie voorbeeld graag op reis gaat moet ook zorgen dat er kwalitatieve opvang is voor de dieren of dat je je huisdier mee kan nemen. Het draait om bewustwording. Je kan dan wel een huisdier voor je kind kopen, maar uiteindelijk moet jij er gelukkig van worden! Niet alleen op korte termijn maar ook op lange!

Dus hoe zie jij jouw leven?

Weet ook dat het leven verandert. Zo voel ik voor mezelf dat mijn droombord niet meer bij me past. Waardoor ik komende weken aan de slag ga met de vraag: “Wat wil ik nu echt?” Oude dromen zullen naar boven komen, ambitieuze ideeën worden overwogen en/of in detail uitgewerkt. Zodat ik opnieuw met een nieuwe focus vooruit kan.

Het is altijd een goed moment om te starten met je nieuwe leven.

Volg mijn webinar over hoe een droombord jou kan helpen in combinatie met etherische oliën. Laat hieronder je gegevens achter.

Etherische olie voor een huisdier voor je kind

Wil je een extra GRATIS training volgen voor je huisdier rond etherische olie? Mijn collega maakte er één voor jou! KLIK HIER!