Wat je kan leren van een kip

Sinds een week hebben we een nieuwe kip. Het is een zijdehoendertje. Een hen. We hadden al een haantje en het doel is om schattige pluizige kuikentjes te krijgen. Maar zo een nieuwe kip in een hok introduceren heeft toch een grote impact.

Ik vind het leuk om naar dieren in het algemeen te kijken want ik haal er heel wat inspiratie uit. Mijn nonkel zei altijd dat ik iets met biologie moest doen. Tja, het avontuurlijke aspect van de wereld rondreizen en dieren observeren komt opnieuw door mijn hoofd. Al zie ik me dat op dit moment niet doen met 4 kinderen en de vermoeidheid die nu weer even over me heen is gevallen. Al is er op mijn moodboard wel een afbeelding waar het avontuurlijke aspect in steekt. Daar ga ik komende tijd nog even verder mee aan de slag. Hoe is dat allemaal doe vertel ik je in mijn webinar.

KLIK HIER voor meer info over het webinar.

De kip gaf me inspiratie

Vandaag kwam de inspiratie tijdens het kijken naar onze 4 kippen.

Want wat gebeurt er als je ze eten geeft…

De dominante kip loopt steeds naar de plaats waar je het laatst strooit. En die houdt nog eens de andere kippen in het oog zodat die zeker niet gaan lopen met de beste stukjes. Dit is vooral zo bij keukenrestjes.

De nieuwe kip, die heeft ook een opvallend gedrag. Die pikt een graantje en houdt alles in het oog vanop een afstand. En dat terwijl er voldoende eten is.

En de twee andere kippen, die eten lustig verder en trekken zich niets aan van de andere kippen.
Slim hé, want die hebben tot het einde flink kunnen dooreten.

Het leven van de kip en ons leven

Wanneer je leven niet vooruit gaat, dan heb je de neiging om je te vergelijken met andere mensen. Dit leidt veelal tot zelfbeklag en het gevoel alsof je gefaald hebt. Je emoties worden hierdoor alleen maar negatiever en na een tijd heeft dit een effect op je volledige lichaam.

Klinkt dit gek? Is het hocus pocus?

Neen, helemaal niet. Zelfs wetenschappers ontrafelen langzaam maar zeker het effect van negatieve emoties op je lichaam.

Ik zal het je kort even toelichten. Of toch zo kort mogelijk…

Stel je hebt een negatieve ervaring: een relatie loopt stuk, het zit niet mee op het werk, je verleden heeft een bittere nasmaak,… En je raakt maar niet uit die negatieve emoties. Die emoties, de woede, de somberheid verplaatsen zich vanuit je rechter hersenhelft, naar je hypothalamus.

Van je hersenen…

De hypothalamus is een gebied dat o.a. belangrijk is voor je hormoonhuishouding, je hongergevoel en je slaapritme. Deze aspecten raken licht verstoord. Nog niet veel maar genoeg om een effect te hebben op je hypofyse. Dagen, weken, maanden verstrijken en langzaam maar zeker verankeren je negatieve emoties zich in je lichaam en hebben ze effect op je hele lichaam.

De hypofyse stuurt signalen naar je hersenstam en je bijnieren. Je hersenstam geeft epinefrine af. Een neurotransmitter die je gespannen en prikkelbaar maakt. En je bijnieren maken cortisol aan. Dat is een stresshormoon.

Naar je lichaam…

Vervolgens komen de cytokines in het spel. Die maken je nog meer prikkelbaar en zorgen er voor dat je wilt slapen. En bovendien veroorzaken ze pijn in je lichaam door verschillende ontstekingen in gang te zetten.

Je witte bloedcellen komen in actie tegen de cytokines door eiwitten aan te maken die je slap, vermoeid en gevoelig voor pijn maken. Het voelt aan alsof je een virus te pakken hebt.
Logisch want het enige wat je lichaam wilt is rust.
Lees zeker ook mijn blog over binge watching! KLIK HIER

De cytokines richten nog meer schade aan in je neurotransmitters waardoor je je depressiever begint te voelen. Je wordt nog kwader en prikkelbaarder. Een destructief proces is in gang gezet. Je organen functioneren niet meer optimaal, overal ervaar je pijn. Eerst je hoofd, dan je rug, dan weer je hoofd,… Je kan niet meer doorslapen en overdag kan je niet wakker blijven.

Je krijgt een drang naar zoetigheid en daardoor kom je wat bij. Dit heeft dan weer een negatief effect op je cholesterol. Je risico op hart- en vaatziekten vergroot. Ook je bloedsuikerspiegel ervaart schommelingen.

Cholesterol en je depressie maken stoffen aan die we benoemen als vrije radicalen. Deze kunnen o.a. je geheugen verstoppen.
Ben je nog mee in het verhaal of zou je eigenlijk nog eens van voren af aan moeten beginnen?

De kip…

Ik begon het verhaal over onze 4 kippen waarvan er 2 zijn die meer aandacht besteden aan wat andere kippen doen en 2 die zich daar niets van aantrekken.

Mijn boodschap aan jou is, om steeds in je eigen kracht te blijven. Want wanneer jij je leven laat bepalen door anderen dan verstop je jezelf en doe je jezelf ook tekort. Zie maar hoe de kip zich helemaal verschuilt in de struiken.

Wanneer je ondersteuning nodig hebt om in je kracht te komen dan ben ik er voor jou!
Dit kan via coaching en/of hypnose. KLIK HIER om een afspraak te maken.

Wil jij eeuwig een bange kip blijven?
Of ben je nu klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Weet je niet goed waar je moet starten?

Meld je aan voor het GRATIS webinar: Etherische oliën 101.
En vertrouw me, het gaat niet alleen over etherische oliën gaan.
Het gaat om een volledige levensstijl!

En voor mijn kippenvrienden een tip om hun dieren in een goede conditie te houden.

Doe in de lente en zomer 1 druppel etherische olie Purification (van Young Living) in de drinkemmer.
In de herfst en de winter 1 druppel etherische olie Thieves (van Young Living) ) in de drinkemmer.

Eenvoudig te bestellen via mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans
En je ontvangt 24% korting wanneer jij je registreert als lid

Wil je nog meer ontdekken over etherische oliën en waarom juist deze 2 oliën?
Volg dan GRATIS het webinar over etherische oliën 101.