Wanneer de zomerdagen plaatsmaken voor de koudere, kortere dagen van de herfst, merken velen van ons een verschuiving in onze stemming en energie. Voor sommigen kan dit leiden tot een zogenaamde ‘herfstdip’. Terwijl de kleurrijke bladeren vallen en de frisse wind door de bomen waait, kunnen we ons somber, moe en minder gemotiveerd voelen. Maar vrees niet! Er zijn manieren om een herfstdip te voorkomen of op z’n minst de symptomen te verzachten.
Als voetreflexoloog ben ik een groot voorstander van het idee dat welzijn begint bij zelfzorg. Het lichaam en de geest zijn innig verbonden, en hoe we voor onszelf zorgen kan invloed hebben op ons algehele welzijn.
Hier zijn enkele tips om een herfstdip tegen te gaan:
1. Omarm de herfst
In plaats van de herfst als een eindpunt te zien, beschouw het als een overgangsperiode. Ga wandelen en geniet van de prachtige kleuren en de frisse lucht. Door de natuur in te gaan, kun je je verbonden voelen met de aarde en je energie herstellen.
Voor wie creatief is… Verzamel enkele natuurelementen en maak er een mooi bloemstuk van!
Jaja, bovenstaand bloemstuk maakte ik zelf (tijdens een goed begeleide workshop!)
2. Voetreflexologie
Als voetreflexoloog weet ik hoe krachtig deze therapie kan zijn. Onze voeten zijn een kaart van ons hele lichaam. Door bepaalde punten en reflexzones op de voeten te stimuleren, kan het helpen om blokkades in ons lichaam op te heffen en het evenwicht te herstellen. Regelmatige sessies kunnen helpen om de energie in balans te brengen en je humeur te verbeteren. Maak dus zeker je afspraak via mijn online agenda (KLIK HIER)
3. Dagelijkse routine
Bepaal een routine die je helpt te aarden en je energie te behouden. Dit kan zijn: meditatie, yoga, lezen of simpelweg een kopje thee drinken in stilte. Het gaat erom een moment van rust in te bouwen in je dag. Zeker doen, want het zijn zulke kleine, vaak gratis dingen, die een wereld van verschil maken!
4. Lichttherapie
De kortere dagen kunnen invloed hebben op onze biologische klok. Overweeg een daglichtlamp te gebruiken om het gebrek aan zonlicht te compenseren. Zelfs 20-30 minuten per dag kan een verschil maken. Of ga in de middagpauze toch echt gewoon naar buiten. Even weg van alle schermen!
5. Eet voedzaam
Kies voor seizoensgebonden, voedzame voeding. Pompoenen, zoete aardappelen, noten en zaden zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven en je energie op peil te houden.
6. Blijf in beweging
Hoewel het verleidelijk kan zijn om binnen te blijven, is het belangrijk om actief te blijven. Of het nu gaat om een wandeling, een fietstocht of een sportles, beweging stimuleert de productie van endorfine, wat helpt om je humeur te verbeteren.
7. Bewustwording
Luister naar je lichaam en geest. Als je je somber voelt, erken dan deze gevoelens zonder erover te oordelen. Vaak is het erkennen van onze gevoelens de eerste stap naar genezing.
8. Zoek steun
Als je merkt dat je het moeilijk hebt, aarzel dan niet om hulp in te roepen. Dit kan zijn in de vorm van vrienden, familie of professionals. Er is geen schande in het vragen om hulp; het is juist een teken van kracht.
9. Doe iets creatiefs
Creativiteit kan een geweldige manier zijn om je geest te stimuleren en te revitaliseren. Of het nu gaat om schilderen, schrijven, koken of muziek, laat jezelf toe om je creatieve kant te verkennen. Ik ben helemaal dol op keramiek dus als je daar eens mee aan de slag wilt, neem dan een kijkje op mijn pagina (KLIK HIER)
10. Stel doelen
Bedenk wat je de komende maanden wilt bereiken. Door doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en een gevoel van doelgerichtheid behouden. Jep, het werkt echt!
De herfst kan een tijd van reflectie en vernieuwing zijn. Hoewel de koudere, kortere dagen soms een uitdaging kunnen vormen voor ons welzijn, biedt het ook de kans om naar binnen te keren, ons bewustzijn te verdiepen en te zorgen voor onze mentale en fysieke gezondheid. Door bewust aandacht te besteden aan zelfzorg en open te staan voor ondersteuning, kunnen we de seizoensveranderingen omarmen en floreren.
Mag ik jou binnenkort ontmoeten in mijn praktijk?
Liefs, Hilde