Maak een warm nestje deze herfst

De herfst is een tijd van verandering, van binnenshuis gezelligheid creëren en van genieten van de natuurlijke schoonheid buiten. In deze blog ontdek je hoe je van je huis een warm nestje kunt maken deze herfst, hoe je meer vogels in je tuin kunt aantrekken voor dat extra vleugje natuur, en hoe je mentaal sterk en daadkrachtig blijft tijdens dit seizoen van loslaten.

Creëer een gezellige herfstsfeer in huis

De herfst is het ideale moment om je huis een warme, uitnodigende make-over te geven. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je een sfeer creëren die zowel ontspannend als opbeurend is.

Kaneelbark

De essentie van herfst wordt perfect gevangen door de geur van kaneelbark. Deze olie, bekend om zijn verwarmende en troostende eigenschappen, brengt de rijke, kruidige geuren van het seizoen in je huis. Gebruik het in een diffuser om een verwelkomende sfeer te creëren, perfect voor kille herfstdagen. Het is niet alleen een geur die comfort biedt, maar ook eentje die herinneringen oproept aan gezellige avonden en zelfgemaakte appeltaart.

Cederhout

Cederhoutolie, met zijn diepe, houtachtige geur, is ideaal voor het brengen van stabiliteit en aarding in je huis. Deze geur werkt bijzonder goed op winderige herfstdagen, waarbij het een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur biedt. De olie kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust, wat essentieel is tijdens de kortere dagen en langere nachten.

Frankincense

Frankincense, ofwel wierook, staat bekend om zijn zuiverende en ontspannende eigenschappen. Deze olie is perfect voor het creëren van een vredige en kalme sfeer in huis. Het helpt niet alleen bij het zuiveren van de lucht, maar bevordert ook een gevoel van welzijn en rust. Het is een ideale olie om te gebruiken tijdens meditatie of een rustig avondje thuis.

Wil je aan de slag met etherische oliën maar weet je er nog te weinig over,
dan heb ik voor jou een super aanbod!

Ik heb namelijk een online cursus aromatherapie, die je GRATIS kan volgen wanneer je via mij een starterskit van Young Living aankoopt.

Meer info: https://hildeschoonjans.be/ja/

Maak een warm nestje van je huis deze herfst met behulp van etherische oliën

Zachte dekens en kussens

Niets zegt meer ‘herfst’ dan krullen op de bank onder een zachte deken. Kies voor dekens en kussens in warme, aardse tinten zoals oranje, rood, bruin en geel. Deze kleuren weerspiegelen de veranderingen in de natuur en brengen een extra laagje warmte en comfort in je leefruimte.

Sfeerverlichting

Naarmate de dagen korter worden, speelt verlichting een cruciale rol in het creëren van een gezellige sfeer. Gebruik zachte, warme verlichting om een intieme en uitnodigende sfeer te creëren. Kaarsen, lichtslingers en dimbare lampen zijn perfect voor het creëren van een rustige en ontspannen omgeving.

Natuurlijke decoraties

Integreer elementen van de buitenwereld in je interieur. Decoraties zoals dennenappels, herfstbladeren, takken en gedroogde bloemen voegen een natuurlijk en rustiek element toe aan je huis. Je kunt deze items gebruiken om een herfstkrans te maken, een middelpunt voor je eettafel, of gewoon als versiering op je koffietafel of vensterbank.

Creëren van een herfstige sfeerhoek

Een speciale hoek in je huis die volledig gewijd is aan de herfst, kan een prachtige toevoeging zijn. Dit kan een leeshoek zijn met een comfortabele stoel, een stapel boeken en een zacht licht, of een hoekje bij het raam waar je kunt zitten met een warme kop thee en genieten van het uitzicht op de veranderende natuur. Vul deze ruimte met enkele van de eerder genoemde decoraties en oliën om een echt herfstoase te creëren.

Het belang van warmte en licht

Naarmate de herfst vordert, worden de dagen korter en de nachten langer. Dit is een tijd waarin warmte en licht nog belangrijker worden in ons huis. Door extra dekens, kussens en warme verlichting toe te voegen, kun je een ruimte creëren die uitnodigend en comfortabel is, zelfs op de donkerste dagen.

De kracht van geur

Geur heeft de kracht om sfeer te creëren en herinneringen op te roepen. Door het gebruik van etherische oliën zoals kaneelbark, cederhout en frankincense, kun je niet alleen een aangename geur in je huis brengen, maar ook een gevoel van rust en comfort. Deze geuren kunnen helpen om een ontspannen omgeving te creëren waarin je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Persoonlijke toets

Maak je herfstdecoratie persoonlijk. Voeg items toe die speciale betekenis voor je hebben, zoals familiefoto’s, handgemaakte items of erfstukken. Deze persoonlijke toetsen maken je huis niet alleen uniek, maar creëren ook een ruimte die echt als een ‘nestje’ voelt.

Een uitnodigend thuis voor familie en vrienden

Herfst is ook een tijd van samenzijn. Door je huis te transformeren in een warm en uitnodigend nestje, creëer je de perfecte omgeving om tijd door te brengen met familie en vrienden. Of het nu gaat om een diner, een filmavond of gewoon samen zijn, je huis wordt een plek waar mooie herinneringen gemaakt worden.

Maak een warm nestje van je huis deze herfst, gezelligheid troef

Terwijl je geniet van het gezellige hoekje bij het raam, kijkend naar de schoonheid van de herfst, is er niets zo betoverend als het aanschouwen van vogels die dansen en fladderen in je tuin. In deze blogsectie verkennen we hoe je je tuin kunt transformeren in een vogelparadijs, een plek waar je het hele jaar door van gevederde bezoekers kunt genieten.

Voedselbronnen

Zaden en noten

Het ophangen van voederhuisjes gevuld met een mix van zaden en noten is een effectieve manier om een verscheidenheid aan vogels naar je tuin te lokken. Hier zijn enkele tips:

 • Diversiteit is key: Gebruik een mix van zonnebloempitten, gierst, en pinda’s om verschillende soorten vogels aan te trekken.
 • Plaatsing van voederhuisjes: Plaats de voederhuisjes op verschillende hoogtes en locaties. Sommige vogels, zoals mussen en vinken, voelen zich comfortabeler dicht bij de grond, terwijl anderen, zoals mezen, de voorkeur geven aan een hogere positie.
 • Regelmatige verversing: Zorg ervoor dat je de zaden regelmatig ververst en de voederhuisjes schoon houdt om ziektes te voorkomen.

Vetbollen

Vetbollen zijn essentieel, vooral tijdens de koudere maanden. Ze bieden vogels een hoge energiebron die cruciaal is voor hun overleving in de winter.

 • Zelfgemaakte vetbollen: Je kunt eenvoudig zelf vetbollen maken door ongezouten vet te mengen met zaden, noten, en granen.
 • Veilige ophangmethodes: Hang de vetbollen op veilige plaatsen waar vogels niet het risico lopen door roofdieren gevangen te worden, zoals dicht bij struiken of bomen.

Waterbronnen

Een vogelbadje is meer dan alleen een drinkplaats; het is ook een plek waar vogels zich kunnen baden en hun veren kunnen verzorgen.

 • Schoon en toegankelijk: Zorg ervoor dat het vogelbadje schoon en toegankelijk is. Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat het bevriest (of muggen aantrekt in de zomerse maanden).
 • Plaatsing: Plaats het vogelbadje op een zichtbare, maar beschutte locatie. Dit biedt vogels veiligheid terwijl ze baden of drinken.
 • Winteronderhoud: In de winter kan een kleine verwarmer of een warme steen in het water helpen om het ijsvrij te houden.

TIP: wil je zelf een voederschaal of drinkschaal maken voor de vogels in je tuin, dan kan je bij mij een workshop volgen. Ook al staat het niet als een standaard in mijn workshops, de mogelijkheden zijn onbeperkt!
Meer info: https://hildeschoonjans.be/keramiek/

Beschutting

Bomen en struiken bieden niet alleen beschutting, maar zijn ook essentieel voor het broedseizoen.

 • Inheemse planten: Kies voor inheemse bomen en struiken. Deze zijn niet alleen beter aangepast aan de lokale omstandigheden, maar bieden ook de natuurlijke voeding en beschutting die lokale vogelsoorten nodig hebben.
 • Verschillende hoogtes: Plant struiken en bomen van verschillende hoogtes om verschillende soorten vogels aan te trekken. Lage struiken zijn ideaal voor het nestelen en hogere bomen bieden een uitkijkpunt voor vogels.
 • Veilige nestelplaatsen: Overweeg het plaatsen van nestkastjes. Zorg ervoor dat deze op veilige afstand van elkaar en van roofdieren worden geplaatst.

Extra tips

Natuurlijke tuin

Een tuin die te netjes is, is niet altijd aantrekkelijk voor vogels. Laat wat natuurlijk afval zoals bladeren en takjes liggen, dit biedt voedsel en nestmateriaal.

Voedsel in verschillende seizoenen

Pas het type voedsel dat je aanbiedt aan op het seizoen. In de winter hebben vogels meer vetrijk voedsel nodig, terwijl in de lente en zomer fruit en insecten aantrekkelijker zijn.

Observatie

Neem de tijd om te observeren welke vogels je tuin bezoeken en pas je strategieën dienovereenkomstig aan. Dit maakt het niet alleen effectiever om vogels aan te trekken, maar is ook een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van de natuur.

De herfst, met zijn veranderende kleuren en koelere temperaturen, is een uitstekend moment om niet alleen je fysieke, maar ook je mentale welzijn te koesteren. In dit deel van de blog verkennen we hoe je je mentale veerkracht kunt versterken door middel van reflectie, het stellen van nieuwe doelen en het ondernemen van buitenactiviteiten.

Reflectie en loslaten

Reflecteer op het jaar

De herfst is een natuurlijke tijd voor reflectie. Neem de tijd om na te denken over de afgelopen maanden. Wat waren je successen en uitdagingen? Welke lessen heb je geleerd? Dit proces van reflectie helpt je om een dieper inzicht in jezelf te krijgen en waardering te hebben voor je groei.

Loslaten

Net zoals bomen hun bladeren laten vallen, is het belangrijk om dingen los te laten die ons niet meer dienen. Dit kan gaan om oude gewoonten, negatieve gedachten of zelfs relaties die niet langer positief zijn. Loslaten is een actief proces – het kan helpen om dit letterlijk op te schrijven en dan symbolisch ‘weg te gooien’.

Innerlijke groei

Reflectie en loslaten zijn essentieel voor innerlijke groei. Ze bieden de mogelijkheid om oude patronen te doorbreken en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen en inzichten.

En wil je eens helemaal komen ontspannen, alles loslaten en van je af laten glijden, maak dan een afspraak voor voetreflexologie via mijn online agenda (KLIK HIER)

Nieuwe doelen stellen, het kan vanuit je warm nestje

Haalbare doelen

Het stellen van nieuwe, haalbare doelen is cruciaal voor mentale veerkracht. Kleine doelen kunnen iets eenvoudigs zijn, zoals elke dag een wandeling maken of een nieuw recept uitproberen. Grotere doelen kunnen betrekking hebben op persoonlijke of professionele projecten.

Stappenplan

Maak een stappenplan om je doelen te bereiken. Door je doel op te splitsen in kleinere, beheersbare taken, wordt het minder overweldigend en makkelijker te realiseren.

Vier kleine overwinningen

Elke stap richting je doel is een overwinning. Vier deze kleine successen; ze zijn een belangrijk onderdeel van je reis en houden je gemotiveerd.

Buitenactiviteiten

De kracht van de natuur

De natuur heeft een ongelooflijk vermogen om ons te kalmeren en te herstellen. Frisse lucht, natuurlijk licht en de schoonheid van de buitenwereld kunnen een positieve impact hebben op onze mentale gezondheid.

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige, maar effectieve manier om je geest te verhelderen. Het biedt de kans om even weg te zijn van het dagelijkse leven en te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

Tuinieren

Tuinieren is niet alleen een manier om fysiek actief te zijn, maar het biedt ook een diepere verbinding met de cyclus van het leven en de natuur. Het verzorgen van planten en zien hoe ze groeien, kan ongelooflijk bevredigend zijn.

Frisse lucht

Zelfs iets eenvoudigs als het inademen van frisse lucht kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Neem de tijd om buiten te zijn, zelfs als het gewoon in je tuin of op je balkon is.

Extra tips om een warm nestje te hebben in je hoofd

Meditatie en mindfulness

Integreer meditatie of mindfulness-oefeningen in je dagelijkse routine. Deze praktijken kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van vrede en helderheid.

Sociale verbinding

Hoewel het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen, is sociale verbinding ook essentieel. Plan regelmatig afspraken met vrienden of familie, zelfs als het een korte wandeling of een virtuele chat is.

Een dagboek bijhouden

Het bijhouden van een dagboek kan een nuttig hulpmiddel zijn voor zelfreflectie en het verwerken van gedachten en emoties. Schrijf dagelijks of wekelijks over je ervaringen, gevoelens en successen.

Ik wens jou een warm nestje toe deze herfst!

xoxo Hilde