Dokter Google

Dokter Google is niet mijn favoriete arts. Mijn favoriete artsen blijven de huisarts en de kinderarts. De 2 aanspreekpunten wanneer er klachten en kwalen zijn! Natuurlijk zijn etherische oliën mijn EHBO-kit. En daar wil ik jou graag in ondersteunen.

In mijn FB live vertel ik bijvoorbeeld hoe ik etherische olie gebruik bij mijn rugpijn (https://www.facebook.com/hilde.schoonjans.7/videos/3053589071357072)

Dokter Google is een wonderlijk iets! Maar toch wil ik je uitnodigen om voor jezelf na te denken en niet alles blindelings over te nemen. Om je een leidraad te geven, heb ik 10 wist-je dat-jes verzameld.

Wist je dat…

1. Je op de etiketten van etherische olie je extra informatie vindt?

Jaja, ook de informatie over hoe je de etherische olie kan gebruiken.
Twijfel je over iets? Kijk op de labels.

Ook kan je steeds info bekomen via je oliecoach en/of de klantendienst.

Lees ook mijn blog: https://hildeschoonjans.be/omg-etiketten-lezen/
En de bijkomende FB live (KLIK HIER)

2. De standaard etherische oliën bedoeld zijn voor uitwendig gebruik (topisch) of voor de geur (aromatisch). De Vitality (of Plus-) lijn is bedoeld voor inwendig gebruik.

Zo kan je steeds op een correcte manier advies geven aan anderen. Al is een goed advies aan mensen om te verwijzen naar deze blog en zelf na te denken.

Manieren om essentiele olie te gebruiken

3. Een draagolie is een plantaardige olie zoals kokosolie, jojobaolie, olijfolie,… Mijn favoriet is de V-6 van Young Living. Deze is heel ruim in te zetten.

Een draagolie vermindert de werking van de etherische olie niet, zoals vele mensen denken. Het voorkomt verspilling van etherische oliën en zorgt er voor dat de olie geleidelijk aan in het lichaam dringen.

Gebruik enkel plantaardige oliën. Andere vetten zijn (rest)producten afkomstig van petrolium!!!

Lees dus goed de etiketten als je iets gebruikt!

4. “Hete oliën” of “hot oils” geven een sensatie van warmte wanneer ze worden toegepast (op de huid). Voorbeelden zijn Cinnamon, Clove, Lemongrass, Oregano en Thyme. Ook blends waar deze oliën in voorkomen kunnen deze intense sensatie geven. Peppermint heeft een algemeen verkoelend effect. Opletten dus want ook deze is een heel intense. Al worden een aantal van deze oliën gebruikt in de Raindrop Massage. Een heerlijke massage! Moet je zeker eens uitproberen!
KLIK HIER voor meer info

5. Test etherische oliën steeds op de huid van de elleboogplooi of de voorarm om te kijken of je overgevoelig bent. Overgevoeligheid toont zich als roodheid, irritatie, uitslag, branderig gevoel,… na een 5 à 10 minuten na het aanbrengen.

Bij overgevoeligheid smeer je deze plek in met een plantaardige olie of met V-6 van Young Living. Doe dit elk kwartier tot de nare sensatie verdwijnt. Drink bij het gebruik van etherische olie voldoende water om in het lichaam opgeslagen toxines die vrijkomen efficiënt te verwijderen.

Doe een elleboogtest

6. Etherische oliën kan je niet verdunnen met water! Wanneer een etherische olie in de ogen zou komen of op andere slijmvliezen, spoel je dit uit met plantaardige olie. Etherische olie stoot water af, dus dit heeft geen effect.

Daarbij nog even letterlijk zeggen dat je etherische oliën niet aanbrengt op gevoelige zones zoals ogen, oren, genitaliën en slijmvliezen. Wanneer je de etherische olie wilt aanbrengen op de billetjes van je baby vb. bij luieruitslag dan doe je dit in een grote verdunning! 1 druppel etherische olie t.o.v. 10 druppels plantaardige olie.

Ik merkte ook dat sommige merken van luiers niet tegen etherische oliën kunnen. De absorberende korrels komen los te liggen doordat de etherische olie de chemische structuur van de luiers (plastic laagje) wegvreet. Ik was stom verbaasd toen ik die korrels los zag kleven tegen Tiechje haar billetjes!

Lees ook mijn blog over plastic: https://hildeschoonjans.be/het-verhaal-van-meneer-plastic/

Ook op open wonden brengen we geen etherische olie aan. Dit doe je rond de wonde! Mijn favoriet voor bij kindjes is Owie of Lavender.

Pijn bij kleine kinderen - essentiële olie - Owie

7. Moleculen van sommige etherische oliën reageren op UV-licht en geven een fototoxische reactie op de huid.

De huid kan bruine verkleuringen geven. Ga dus niet in de zon na het gebruik van vb. citrussen op de huid. Lees ook mijn blog (https://hildeschoonjans.be/waarom-onze-kids-niet-buiten-mochten-spelen/)

Contacteer een arts

8. Je moet steeds een arts raadplegen bij medische klachten.

Etherische oliën kunnen prachtige ondersteuningen geven maar oliecoaches zijn zelden (para-)medisch geschoold. Er wordt gesproken vanuit eigen ervaringen! Als het al mee zit want er zijn mensen die blindelings dingen overnemen. Stom, want zo wordt Dokter Google niet slimmer!
Neem dus nooit zomaar informatie over! Vertrouw ook op je eigen kennis, op je intuïtie en volg een cursus aromatherapie om nog meer te ontdekken (KLIK HIER voor info)

Lees steeds de labels voor je iets aan neemt dat je op internet vond. Vaak worden dingen blindelings overgenomen. En nogmaals, Young Living heeft een klantendienst. Deze mensen zijn voor jou beschikbaar om je vragen te beantwoorden op werkdagen tussen 9 uur en 17 uur.

0031 207975809 (Nederland)
0032 33039943 (België)

De klantendienst is er niet alleen om bestellingen aan te nemen! Ook om je productinformatie te geven! Je bent dus nooit, echt nooit alleen in je olie-avontuur!

Al dan niet etherische oliën

9. Sommigen kiezen er voor om in bepaalde omstandigheden geen etherische oliën te gebruiken.

Er wordt dus heel wat gezegd op Dokter Google. Zo ook dat etherische oliën niet mogen bij zwangerschap, baby’s,… In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat onze kinderen van voor de conceptie zijn groot gebracht met etherische oliën. Maar ook hier het advies: raadpleeg je arts!

Voorbeeld van oliën die vermeden worden zijn de enkelvoudige oliën of blends die deze etherische oliën bevatten: Clary Sage, Sage, Idaho Tansy, Hyssop, Fennel, Wintergreen,…

Al zeg ik het nog eens, ik heb ook etherische oliën gebruikt tijdens mijn zwangerschap en onze kindjes vanaf dag 1. Maar dat is een persoonlijke keuze en beslissing.

10. Een aantal etherische oliën van Young Living zijn kant-en-klaar voor gebruik. M.a.w. er is reeds een draagolie in het flesje. Dit is bijvoorbeeld zo bij Gentle Baby. Een blend die ik heel graag gebruik! Later meer daar over, maar als je hem nog niet hebt, dan kan je hem alvast bestellen.

Ga via mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans

Wanneer jij je registreert als lid (zeker doen want dan is alles 24% goedkoper) moet je wel goed kijken dat je mijn gegevens ziet als persoon van aanmelden. Zo ben je zeker dat je mijn begeleiding krijgt! Mijn lidnummer is: 16114238 mocht je het nodig hebben.

Dokter Google

Ik hou niet van Dokter Google wanneer je hem zomaar volgt. Maar hij kan je zeker de nodige inspiratie geven. Ben je net zo dol op etherische oliën als ik en had je iets aan deze blog?

Geef dan zeker een duimpje!