3 tips om minder plastic te gebruiken

In deze blog deel ik met plezier 3 tips om minder plastic te gebruiken. In mijn vorige blog ging het over meneer plastic. En ook micro-plastic! Dus afgelopen week was ik me extra bewust van het gebruik van plastic en het zit echt overal !!! Kijk eens om je heen, het is echt bijna niet meer weg te denken. Maar ik ben van het principe dat alle beetjes een verschil uitmaken.

Mijn eerste tip is één van mijn favorieten! En misschien zelfs een tip waar je nog niet bij stil gestaan hebt!

Neem je verzorgingsproducten onder de loep!

Een goed voorbeeld zijn de scrubs. In vele scrubs zitten kleine plastic bolletjes om je dode huidcellen weg te “schuren”. Maar die plastic bolletjes gaan zo de waterleidingen in…  Zie je bij de ingrediënten polypropyleen, polyethyleen, polyethyleentereftalaat of polymethylmethacrylaat, laat ze dan maar staan. Je kan je eigen scrub maken met suiker en olijfolie, suiker en honing,… en dat pimp je met een paar druppels etherische olie zoals Lavender, Copaiba of Frankincense.

In heel wat verzorgingsproducten zit niet enkel plastic maar ook heel wat andere chemische troep!

Om nog maar te zwijgen over al die verschillende potjes die in de badkamer staan. Voor elk lichaamsdeel bestaat er wel een crème in een plastic potje. Terwijl je toch al een heel eind komt met de V-6 van Young Living! Ik gebruik hem voor mijn volledige lichaam. En ik gebruik hem in mijn praktijk voor voetreflexologie en voor de raindropmassage.

Beiden zijn zalig!
Plan zeker eens een afspraak in!

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Zoek naar alternatieven

Ik geef het toe, het is niet eenvoudig om actief op zoek te gaan naar alternatieven! Daar ben ik zeker ook geen kei in. Tja, eerlijkheid is belangrijk hé! Maar ik sta open voor alternatieven en doordat ik me bewust ben van het over gebruik van plastic, ga ik automatisch nadenken.

De kinderen krijgen (in normale omstandigheden) een lege drinkfles mee naar school. Deze kunnen ze vullen, leegdrinken en opnieuw vullen. Maar ik krijg er de kriebels van als ze thuis komen met een flesje met water. De kans dat de dop er niet goed op zit bestaat altijd. Natte boekentassen, papieren,… Ik was zo gelukkig begin dit schooljaar toen de kleuters op school elk een eigen drinkbeker kregen!

Daarnet had ik het over de verzorgingsproducten, maar ook de huishoudmiddelen kan je onder de loep nemen. Het is verbazingwekkend wat je allemaal met azijn en natriumcarbonaat kan doen in combinatie met etherische oliën!

Voorbeeld een gebruikte braadpan schoonmaken is niet eenvoudig! Je schuursponsje laat langzaam maar zeker micro-plastic los. Je weet wel die groene laag wordt dunner en dunner. Ik doe 2 druppels etherische olie van Lemon in de pan en een bodem water en laat dit 5 à 10 minuten staan. Daarna kuis ik het af met keukenpapier en dan nog even in een sopje.

Kijk dus ook naar alternatieven of naar plastic dat recyclebaar is. Het hardere plastic geef je een tweede leven of breng je naar het containerpark.

En weet je, de meeste alternatieven wennen snel!
Al weet ik niet of ik snel zal wennen aan een kartonnen rietje…

alternatief voor plastic - afvalberg verminderen

Terug naar je basis

Door de modernisering van het leven, de bewegelijkheid en de snelheid is alles en altijd toegankelijk. Daardoor verliezen we contact met onszelf en met de natuur. Hoewel het veel milieubewuster is mochten we opnieuw leven volgens de seizoenen. Denk daarbij aan koken! Koken volgens de seizoenen is smakelijker, prijsbewuster en vermindert je ecologische voetafdruk.

Koop zoveel mogelijk in jouw eigen buurt! Ik ben er dol op om de fruit- en groentewinkel binnen te stappen. Dat ruikt zo heerlijk, de bediening is er met advies en ik ben altijd verbaasd hoeveel het uiteindelijk maar kost. Het scheelt bovendien echt een hoop in verpakkingsmateriaal! Dus koop lokaal en wees je bewust van de afkomst van de producten.

Wat wij ook soms doen, maar dat is eenvoudiger als je met zes bent dan met twee, is grotere verpakkingen kopen. Dat maakt ook een groot verschil uit!

Er zijn zoveel mogelijkheden!

Sta jij er voor open?

Maak een afspraak voor een voetreflexologie en neem tijd voor jezelf. Om je opnieuw te verbinden met wie je bent en wat jij echt wilt!

afspraak maken met Hilde Schoonjans