Het verhaal van meneer plastic!

Plastic hebben we in overvloed in ons leven. Niet voor te stellen hoe snel een blauwe (PMD) zak gevuld raakt. Ik hoop dat er ooit, hoe sneller hoe liever, een moment komt waarbij het gebruik van plastic effectief vermindert. En dan bedoel ik vooral het over-verpakken van goederen. Je kent dat wel, een verpakking over een verpakking. Met meestal daar nog eens een verpakking over.

Natuurlijk moeten er betaalbare alternatieven voor handen zijn! En bij de verpakking van voedingsmiddelen mag de smaak niet beïnvloed worden. Maar nu praat ik over het plastic dat wij netjes in de blauwe zakken steken.

Het verhaal van meneer plastic is veel groter! Of is het juist kleiner?

Gemaakte plastic gaat nooit verloren!
Wist je dat?

Plastic kan voor het blote oog onzichtbaar worden, maar dan nog blijft er micro-plastic over. Dit micro-plastic is eigenlijk één van de grootste vervuilers in ons leven. Het plastic dat in de oceanen terecht komt breekt af naar microscopische deeltjes, die als voedsel gezien wordt door vissen. Deze vissen zijn op hun beurt voedsel voor grotere dieren en/of mensen. En dit micro-plastic stapelt zich op en is een belasting voor het gezonde functioneren van mens en dier.

Keep the ocean clean

Dit is door de meesten wel geweten, al is het niet echt een onderwerp dat dichtbij staat. Weet je, als we aan het woord oceaan denken dan halen we een helder blauwe zee voor de geest en witgouden stranden.

Maar micro-plastic zit echt overal!

En met deze blog wil ik niet de wereld op zijn kop zetten, ik wil jou bewuster maken van wat jij doet! Met deze extra informatie heb je meer gegevens, meer kennis en dat maakt dat je meer pro’s en contra’s hebt als je een beslissing moet nemen.

Kijk, je beslissingen zijn altijd de juiste! Je nam ze met de best mogelijke kennis die je op dat moment had. Dus je hoeft geen spijt te hebben van een keuze! Je kan leren uit eerdere beslissingen.

En geloof mij, ik heb best veel fouten gemaakt in mijn leven. En soms overvalt spijt me. Maar het helpt me geen stap verder. Om mijn emoties te transformeren en er niet in te blijven hangen, gebruik ik etherische oliën.

Nu wil ik meteen een bruggetje maken naar de etherische oliën.

Want etherische oliën worden bewaard in glazen flesjes, al zijn de doppen van plastic. Ook de diffusers zijn van plastic.

En ik krijg regelmatig de vraag: “ik heb gelezen dat etherische olie plastic kan aantasten. Dus dat je zoveel mogelijk glazen sprayflessen of rollons moet gebruiken. Hoe zit dat nu juist?”

Dus laat me nu even toespitsen op het verhaal van meneer plastic en etherische oliën.

Het verhaal van meneer plastic en etherische oliën!

Het klopt helemaal dat etherische oliën de eigenschap hebben op plastic “op te lossen” of “weg te vreten”. Kijk maar naar deze afbeelding. Het is van 2 flesjes uit mijn grote collectie van etherische oliën. Het blauwe flesje is van een merk dat ik gebruikte voor ik aan de slag ging met Young Living.

Omdat het geen “slecht” merk is, breng ik het uit respect niet in beeld. Maar de kwaliteit van de etherische oliën van Young Living is gewoon nog véél beter!

Etherische olie kan plastic wegvreten

Deze afbeelding bewijst dat etherische olie plastic effectief afbreekt tot…
Ik kan de drie puntjes niet precies benoemen want chemie was echt mijn aller slechtste vak! Zelfs met privé bijles was ik er amper door. Mijn echtgenoot daarentegen is er een krak in en werkt zelfs in de productie/kwaliteitscontrole in de chemische sector!

Nu moet je weten dat er een aantal voorwaarden nodig zijn om tot zo een “resultaat” te komen.

De grootste factor is tijd!

Plastic breekt niet af als het slechts een korte tijd in contact komt met etherische oliën. Dus wanneer jij een druppel etherische olie in je drinkfles doet, dan zal dit zo goed als geen aantasting geven.

Ik ga niet beweren dat er helemaal geen interactie is! Maar deze interactie is afhankelijk van de kwaliteit van het plastic. Hoe zwakker de kwaliteit, hoe sneller de etherische olie een afbrekend effect zal hebben.

En geloof mij, het is helemaal niet zo evident om plastic te maken van top-kwaliteit. Er zijn zoveel parameters… Mijn man kan er uren over vertellen. En als goede echtgenote luister ik dan ook met mijn volle aandacht… Kuch kuch…

En kwaliteit!

Ook al zijn er op eindproducten strenge kwaliteitscontroles, er is steeds een mogelijkheid dat een fout, in dit geval foute dop, er tussen slipt. Zelf vind ik het nu geen drama omdat het een mooi voorbeeld is om aan jou te tonen.

Dus we hebben al de factor tijd en de factor kwaliteit in het verhaal van meneer plastic. Daarnaast is er ook nog een factor verdunning.

De etherische olie die in deze flesjes zitten is 100% pure etherische olie. En in principe is één druppel etherische olie al voldoende om een emotioneel effect te hebben of lichamelijk iets in gang te zetten. Etherische oliën zijn zo krachtig!

We erkennen hun kracht te weinig doordat we constant in ons hoofd leven. In onze moderne maatschappij voelen we amper nog wat ons lichaam vertelt. En als we het voelen, dan verdoven we het gevoel. Verdoven op heel veel mogelijke manieren: pillen, alcohol, drugs,… Maar ook vluchtgedrag: fixatie op voeding, extreem sporten, gamen,… Jep, zelfs werken kan een vlucht zijn!

De doppen van etherische olie flesjes

De doppen van flesjes zijn gemaakt uit een hoogwaardig plastic. Hierdoor verkleint de kans op aantasting. Dit wil echter niet zeggen dat jij je flesjes jaren moet laten staan eer je ze gebruikt.

Weet je, je hebt slechts een paar etherische oliën nodig om een goede basiskit te bekomen!
Young Living heeft voor jou zo een kit samengesteld met een prachtige dewdrop diffuser en 12 etherische oliën. KLIK HIER voor meer informatie!

Gebruik dus je etherische oliën! Laat ze niet gewoon in de kast staan, want dat is een zonde van je investering! Je kan er zoveel mooie dingen mee bereiken!

Wat ik ook wel eens voorbij zie komen zijn flesjes met een rubber pipet als druppelteller. Etherische oliën tasten rubber sneller aan. Dus dat is not done!

Is je flesje leeg, dan kan je het glas in de glascontainer doen en de dop in de PMD-zak. Maar je kan je flesjes zeker en vast nog hergebruiken! Je kan er heel veel kanten mee uit! Dat is voor in een andere blog!

De diffuser van Young Living

De diffusers worden gemaakt van hoogwaardige kunststof of medisch plastic genoemd. Er worden hoge eisen gesteld qua reinigbaarheid, slijtvastheid en krasbestendigheid. De diffusers worden wekenlang non-stop getest in het hoofdlabo in Utah.

Kwaliteitsnormen Young Living

Je koopt dus beter één keer een goede diffuser!
Dan dat je twee of drie keer een pruts diffuser koopt. Drie diffusers laten een grote ecologische voetafdruk na. Kies dus voor kwaliteit. En spaar liever een paar weken langer zodat je toch die degelijke kwaliteit kan kopen. Duurzaamheid, daar ga ik zoveel mogelijk voor! En dat zijn bewuste keuzes.

Kies voor kwaliteit

Hoe zit het met neusinhalators, sprayflesjes, rollons,…?

Zelf kijk ik naar prijs, kwaliteit en doel en/of functie.

Een neusinhalator of zoals wij ze thuis noemen, de ruikbuisjes, zijn van plastic. Ze zijn spotgoedkoop en daardoor ook laagdrempelig om uit te delen. Aan teamleden die op bezoek komen, aan vriendjes van de kinderen,… Weet je, voor die prijs kijk ik heus niet op een buisje! Haha, nu heb ik wat gezegd hé, tegen volgende keer als mijn teamleden naar een teamdag komen!

Betreft sprayflesjes, deze heb je in alle maten en vormen! Mijn meest gebruikte is dat van mijn oppervlaktereiniger. Ik ben er helemaal dol op!

Je kan de eenvoudige versie maken met water, een scheutje azijn (afhankelijk van je oppervlakte), en Thieves en Lemon. De “moeilijke” versie is met nog een paar druppels Thieves Household Cleaner.

Kleinere sprayflessen gebruik je voorbeeld om natuurlijke parfum te maken met etherische olie. Voor het lichaam, huisparfum,… Of een ontsmettende spray voor in je handtas.

En dan zijn er nog de rollons. Hier ben ik ook helemaal dol op. KLIK HIER voor mijn heerlijk 3 tinten roze rollon recept! Maar ook de rollons heb je in verschillende formaten, kleuren en zelfs vormen! Met een leuke sticker erop, tover je het saaiste flesje meteen om in een streling voor het oog. Mijn rollons zijn wel van glas en het balletje is van metaal. De plastic versie bestaat ook.

Maar ik geef eerlijk toe dat ik kijk naar waarvoor het moet dienen in combinatie van de prijs.

Het verhaal van meneer plastic en zijn nakomelingen

Meneer plastic die we gebruiken als verpakking, breekt langzaam maar zeker af. Fracties van verpakkingsmateriaal brokkelen af en komen zo in het afvalwater terecht. Dat wordt gezuiverd, maar toch blijven resten achter in drinkwater. Drinkwater, voedsel, onze lucht,… overal zitten de nakomelingen van meneer plastic. Microscopische deeltjes!

Men heeft uitgerekend dat wij gemiddeld 5 gram aan plastic eten per week!
Best wel een flinke hoeveelheid, want dat is het gewicht van een bankkaart!

Nu nogmaals, ik ben de laatste persoon die anderen met de vinger ga wijzen als het gaat over het gebruik van plastic, zero-waste, de ecologische voetafdruk,…

Maar ik vind wel dat we er ons degelijk bewust van moeten zijn en zoveel als mogelijk ons best moeten doen. Slimme, doordachte keuzes maken. En ja, dat begint bij elke persoon.

Laten we elkaar inspireren!

Laten we elkaar komende tijd inspireren en tips verzamelen om de plastic afvalberg te verkleinen. Dit kan in de Facebookgroep! KLIK HIER
Mijn tip is alvast de oppervlaktereiniger, de psst pssst, zelf maken en de sprayfles gebruiken tot die echt niet meer werkt. Daarna wordt hij gerecycleerd via de PMD-zak! Maar mijn sprayfles is wel volledig in plastic omdat ik merk dat het vooral het spraysysteem is dat blokkeert. Ook met de kleine kinderen in huis, die meehelpen in het huishouden, is een glazen fles te zwaar en niet praktisch.

Dus ja, ik ben me bewust dat etherische oliën een effect hebben op plastic. En met deze blog wil ik jou vooral informeren. Men zegt wel eens dat een herbruikbare drinkfles goed is voor het milieu, maar als deze van plastic is, dan breekt deze automatisch ook langzaam maar zeker af. Gebruik je een glazen fles, dan zit er vaak rubber rond om minder snel te breken en/of de dichting is van rubber of plastic.

Er zijn zoveel verschillende soorten plastic, afhankelijk van de samenstelling. En ook dat is bepalend voor de kwaliteit, duurzaamheid,… en dus ook het effect van etherische olie op de kunststof.

Mijn man volgt een cursus met een groot examen en dan nog eens een eindwerk dat hij moet voorstellen en de docent had gezegd: “als ik een vraag stel, is er altijd één antwoord altijd juist.”

En dit antwoord is ook van toepassing op de vraag: “mag je etherische oliën gebruiken in combinatie met kunststof?”

Het enige juiste antwoord is: “Het hangt er van af!”

PS: had je iets aan deze blog? Geef het dan zeker een duimpje!

xoxo Hilde