De kunst van reflectie

Een cruciaal maar vaak vergeten aspect van persoonlijke groei en het bereiken van doelen: reflectie en aanpassing. Het leven is geen rechte weg naar succes; het is eerder een kronkelend pad vol onverwachte wendingen. Omarmen dat we soms moeten stoppen, rondkijken en mogelijk een andere richting moeten inslaan, is essentieel voor langdurig succes en persoonlijke voldoening. Laten we deze reis samen verkennen.

De kunst van reflectie

Reflectie is het bewust nadenken over je ervaringen, je gedrag en je voortgang. Het is een moment van stilte en overweging waarin je jezelf de ruimte geeft om echt te luisteren naar je innerlijke stem. Maar hoe doe je dat effectief?

  1. Plan regelmatige reflectiemomenten: Maak er een gewoonte van om dagelijks of wekelijks een moment te nemen om na te denken over je voortgang. Dit kan aan het einde van de dag zijn, tijdens een rustige ochtend of zelfs tijdens een wandeling in de natuur.
  2. Stel jezelf de juiste vragen: Reflectie is effectiever wanneer je gerichte vragen stelt. Vraag jezelf: Wat heb ik vandaag geleerd? Wat ging er goed en wat kan beter? Hoe voel ik me bij de weg die ik heb afgelegd?
  3. Houd een reflectiejournaal bij: Schrijven helpt om gedachten te ordenen en dieper inzicht te krijgen. Noteer je overpeinzingen, successen, uitdagingen en gevoelens. Dit journaal wordt een waardevol document van je reis en je groei.

Je kan dan wel denken dat je hier geen tijd voor hebt, maar geloof me, als je tijd maakt om je gedachten op te schrijven, dan win je heel wat tijd omdat je daarna bewuster acties neemt.

Wanneer ik hier tijd voor maak, neem ik er mijn etherische oliën bij. Ik ga zitten, doe een druppel StressAway, Frankincense en Lavender in mijn handen en ruik. Ik laat deze geuren helemaal tot mij komen. Zalig moment!
Vervolgens ben ik klaar om te schrijven.

En lieve schat, je kan blijven blogs lezen van mij en me bewonderen vanop een afstand, maar als je echt productief wilt zijn, schiet dan in actie en koop vandaag nog je starterskit met o.a. 12 etherische oliën.

Zeg ja tegen jezelf en zeg ja tegen deze mooie kit!
https://hildeschoonjans.be/ja/

Het belang van aanpassing

De wereld verandert constant, en wij ook. Wat gisteren werkte, werkt misschien vandaag niet meer. Aanpassingsvermogen is het vermogen om je plannen en gedrag te wijzigen in reactie op veranderde omstandigheden. Het is een teken van intelligentie en veerkracht.

  1. Wees open voor verandering: Zie verandering niet als een bedreiging, maar als een kans. Elke nieuwe uitdaging is een kans om te leren en te groeien.
  2. Experimenteer met nieuwe benaderingen: Als iets niet werkt, probeer dan iets anders. Dit kan betrekking hebben op kleine aanpassingen of grote veranderingen in je aanpak. Het leven is een experiment, en elke mislukking is een les.
  3. Luister naar feedback: Soms zien anderen dingen die wij niet zien. Sta open voor constructieve feedback van vrienden, familie of collega’s. Dit kan inzicht geven in hoe je je aanpak kunt verbeteren.

Toen ik begon met mijn praktijk, zei mijn nonkel: je moet een website hebben en het beste neem je als naam, gewoon je naam. Mensen zoeken je op, al is het maar via de zoektermen Hilde in Lokeren. Oei, nu ik dat zo schrijf, ben ik eens gaan zoeken en verdorie, ik kom niet bovenaan. Daar zal ik nog wat aan moeten doen 😉

Enfin, waarom een website met mijn eigen naam? Hij zei: “Je naam blijft steeds dezelfde, je activiteiten misschien niet” En hij heeft gelijk. Doorheen de jaren zijn er een aantal verschuivingen geweest. Ook de website kreeg nieuwe jasjes. Maar de naam zelf bleef bestaan.

Voor mijn (toekomstige) studenten schreef ik op mijn andere website een blog over het belang van een website: https://reflexology4u.be/waarom-elke-voetreflexoloog-een-website-nodig-heeft/


Het balanceren van vastberadenheid en flexibiliteit

Terwijl vastberadenheid belangrijk is om je doelen te bereiken, is te veel starheid je vijand. Het vinden van een balans tussen vasthouden aan je doelen en openstaan voor nieuwe paden is de sleutel. Wees vastberaden in je doelen, maar flexibel in je methoden.

Vier je successen en leer van je mislukkingen

Elke stap vooruit, hoe klein ook, is een overwinning die het vieren waard is. Neem de tijd om je successen te erkennen en te vieren. Evenzo, zie mislukkingen niet als een teken van nederlaag, maar als waardevolle leermomenten. Vraag jezelf af: Wat kan ik hiervan leren? Hoe kan ik deze kennis gebruiken om in de toekomst beter te doen?

Omarm de reis

Onthoud, lieve lezers, dat het leven een reis is, geen bestemming. Elke ervaring, elke reflectie, elke aanpassing maakt deel uit van je unieke verhaal. Wees trots op hoe ver je bent gekomen en kijk met opwinding naar waar je heen kunt gaan.

Terwijl je je pad bewandelt, wees dan vriendelijk voor jezelf. Wees geduldig en begripvol. Groei en verandering kosten tijd. Elke dag is een nieuwe kans om te leren, aan te passen en te groeien.

Dus pak je reflectiejournaal, stel jezelf die diepe, betekenisvolle vragen, en wees bereid om je koers te wijzigen als de wind van het leven van richting verandert. Jouw vermogen om te reflecteren en aan te passen is misschien wel je grootste kracht.

En als je hulp nodig hebt, dan ben ik er om jou te ondersteunen!

Veel liefs, Hilde

PS: nu ga ik eerst zelf een moment nemen om te schrijven en dan nog eens manieren zoeken om de zoekterm “Hilde in Lokeren” toch naar mijn website te krijgen. Kan niet zijn hé dat je lang naar mij moet zoeken 😉