Top 5 kaartspelletjes in ons gezin

Even alle schermen uit en in “stilte” genieten van gezelschapsspelen als gezin. Als mama ben ik me bewust dat het niet evident is om alles op pauze te zetten en er te zijn. Deze kaartspelletjes vind ik heerlijk om te spelen met het gezin. En ze zijn super handig om mee te nemen op reis!

Wanneer je op reis gaat, denk dan ook aan je anti-muggen bandjes want wij hadden eens een zomer met veel muggen en onze zoon stond vol muggenbeten… En laten we eerlijk zijn, de vakantie was leuk maar de foto’s…

Kaartspelletjes

Met behulp van onze oudste zoon (10 jaar) stelde ik een top 5 samen van kaartspelletjes uit de stapel die in onze kast ligt. De tweede en de derde plaats zijn aan elkaar gewaagd!

Op de 5de plaats: UNO

UNO is een kaartspel waarin je een ruime variatie hebt. Het klassieke spel blijft een favoriet omdat je het altijd en overal kan spelen. Behalve dan als het echt stil moet blijven. Er is heel veel actie en het blijft gewoon fijn om elkaar lekker te jennen met extra kaarten bijgeven. En dit terwijl het doel juist is om zo snel mogelijk geen enkele kaart meer over te houden.

De grote voordelen zijn dat je het vanaf een jonge leeftijd kan spelen. Bovendien is er een ruime mogelijkheid qua aantal spelers. En ook al ontbreekt er een kaart uit het spel, het blijft goed speelbaar!

Nadelen zijn dan weer dat het heel luidruchtig is. En wanneer je de winnaar bent, blijft het spel nog doorgaan. Dit is vervelend voor ongeduldige kleine spelertjes. Lees zeker ook goed de spelregels door want door de bekendheid van het spel en zijn eenvoud, zijn er verschillende interpretaties ontstaan.

Prijs is rond de 10 euro.

Op de 4de plaats: UNO-Junior

Dit was één van de eerste kaartspelletjes die ik speelde met onze kinderen. Zelf houd ik van het spel omdat dit een leuke manier is voor kleine kinderen om kleuren te leren kennen en dieren te benoemen. Het is veel eenvoudiger om te spelen doordat een aantal kaarten vanuit het basisspel zijn weggelaten.

Je kan het spel zowel winnen door strategisch te spelen, maar ook de allerkleinsten winnen vaak omdat geluk eveneens een grote rol speelt. Schitterend om mee te maken dat de kleintjes winnen met de vingers in de neus. Figuurlijk gezien dan.

Het spel is snel gedaan. Het blijft leuk om te spelen ook al ben je wat ouder.

Als gezin kunnen wij dit niet spelen. 4 spelers is echt een maximum. Ideaal zijn 2 of 3 spelers. Maar toch een mooie 4de plaats omdat de kinderen het samen kunnen spelen. En het is gemakkelijk om in de handtas te hebben voor onverwachte momenten.

Prijs is rond de 8 euro.

Op de 3de plaats: CATAN, het snelle kaartspel

Dit spel is een evenwicht tussen strategie en geluk. De aangegeven grens van “vanaf 8” mag je letterlijk nemen. Het is een leuke variatie van het originele spel. Maar absoluut noodzakelijk om de spelregels goed door te lezen voor je start met spelen. En dan nog is het niet helemaal duidelijk. Dus maak je niet druk als je eerste spel toch niet helemaal loopt zoals het hoort.

Catan

Maar eens je het onder de knie hebt, is het een leuk spel. Je kan plezier beleven met 2 spelers tot 4. En volgens de speluitleg kan je het spel tot met 8 spelers spelen, als je er een tweede kaartspel bijvoegt.

Een nadeel is dat eens je een kleine voorsprong of achterstand hebt opgebouwd, dit alleen maar vergroot naarmate het spel vordert. Vooral als je het met 2 speelt. Zoek dus een even gehaaide speler uit!

Er is een duidelijk einde. De persoon die als eerste 10 overwinningspunten heeft, is gewonnen.

Nog een praktisch aandachtspunt: voor dit spel heb je een tafeltje nodig om de kaarten op te plaatsen. Het is dus geen reisspel. Maar wel een perfect spel om mee te nemen op reis aangezien het een compact is.

Prijs: rond de 11 euro.

Op de 2de plaats: 1000 kilometer

Aan dit kaartspel heb ik leuke jeugdherinneringen. Ik speelde het vaak bij de buren. Dit zorgde er ook voor dat ik het kocht. Want een flitsende, hippe verpakking is het niet. En ja, dat speelt een rol in koopgedrag! Bovendien is het voor een kaartspel niet goedkoop. Ook ligt het niet standaard in elke speelgoedwinkel. Zo kocht ik ons spel zelfs op de spelafdeling in de algemene supermarkt. Ik zag het staan en kon het niet laten…

Het doel is om als eerste 1000 kilometer te rijden. Ook bij dit spel heb je ruimte nodig om kaarten open te leggen op tafel. In dit spel kan je enerzijds je eigen spel spelen met je focus op je kilometers, maar het is ook leuk om het spel van je tegenstanders in het oog te houden en hen te saboteren.

Omdat het geen bekend spel is, maakt het extra leuk om te spelen met 2 tot 8 spelers.
Dit Franse spel haalde een mooie 2de plaats.

Het is te spelen vanaf 6 jaar, al hebben deze kleintjes even hulp nodig om te tellen tot 1000. Maar zo leren ze sneller inzicht in grotere getallen.

Zeker over nadenken om in huis te halen!

Prijs: rond de 20 euro

En op de 1ste plaats: Monopoly Deal

Onze favoriet

Dit spel lag lange tijd in de kast omdat ik me er geen beeld van kon vormen wat het juist was. Maar ik nam de tijd om de spelregels te lezen en het was me nog niet helemaal duidelijk. Maar er stond: “Begin maar te spelen en het wordt allemaal duidelijk!” En dat klopte helemaal!

Er is een eenvoudig spelbegin dus dat maakt de drempel om te starten lager.

Het speleinde is onvoorspelbaar en je geluk kan snel omslaan. Al zijn er een aantal manieren die er voor zorgen dat je meer kans hebt op winnen. Het doel is om als eerste 3 straten te bezitten. Dit doel is concreet genoeg en gemakkelijk te vatten voor kinderen vanaf 8 jaar.

Een hele grote variatie aan acties zorgt er voor dat dit spel niet snel zal vervelen! Echt een topper van de kaartspelletjes!

De verpakking is klein, dus ook ideaal om mee te nemen in je reiskoffer. Houd ook hier rekening met de noodzaak om een oppervlak te hebben om je kaarten op te leggen.

Dit spel is perfect speelbaar door de korte speltijd. Dit in tegenstelling tot het bordspel dat voor mensen die houden van actie, snel saai kan zijn.

Als je dit spel nog niet hebt, dan is het een absolute aanrader!
Wees wel aandachtig bij de aankoop want ik heb verschillende prijzen voorbij zien komen.

Prijs: rond de 7 euro.

En ook mijn aromavrienden houden van kaartspelletjes!

Kaartspelletjes en etherische oliën

Deze etherische oliën kan je bestellen via mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans


Blijf me zeker volgen want er komen nog meer zomerse tips jouw richting uit!!! Maar eerst zou ik jou willen vragen om mijn blog over de natuur en het milieu nog eens te lezen! KLIK HIER