Zelfzorg spaart geld uit!

In mijn praktijk zie ik vaak vrouwen die zeggen: “Ik zou eigenlijk vaker moeten komen voor een voetreflexologie.” Maar wist je dat zelfzorg spaart geld uit!

Ja, een voetreflexologie is een investering in jezelf. Je komt helemaal tot rust en vanuit die rust bruis je van energie en daadkracht. Ik gun mezelf ook regelmatig een voetreflexologie en/of een massage. Want heb je er al eens bij stilgestaan wat het jou kost wanneer je niet goed voor jezelf zorgt?

  • Pijn
  • Moe en futloos
  • Stress
  • Vastzittende emoties
  • Niet vooruit raken

Het zijn allemaal gevolgen van wanneer je niet voor jezelf zorgt. En het maakt niet uit wat jij verkiest, maar ik wil je met klem vragen om vanaf nu tijd voor jezelf in te plannen.

Quote zelfzorg spaart geld uit

Zelfzorg volgens elk budget

Tijd voor jezelf kan volgens elk budget. Ik versta dat het niet steeds eenvoudig is als je op het einde van de maand alle eindjes aan elkaar moet knopen. Maar eens gaan wandelen of joggen kan echt je hoofd leeg maken!

Over laatst had ik echt een baalmoment. Een moment waarop ik mijn maag in een knoop voelde draaien en ik misselijk werd. Het is heel moeilijk te omschrijven maar echt balen, balen, balen.

Ik liet alles en iedereen achter

Ik heb mijn sportschoenen aangedaan en heb alles en iedereen achtergelaten en ben in het veld gaan wandelen. Geen GSM mee, niets! Achteraf gezien had ik op zijn minst aan Nico kunnen zeggen dat ik echt nood had aan tijd alleen om alles op een rij te zetten.

Dus ik vertrok met een stevige pas en een gevoel van woede in mij. Vooral boos op mezelf omdat ik goed besef dat ik steeds naar mezelf moet kijken en iets op een ander steken geen zin heeft.

De wandelaars die ik op dat moment tegen kwam, kregen een goede dag, maar mijn gezicht zal eerder donder en bliksem geweest zijn… Gelukkig ben ik er niet veel tegen gekomen.

OMG, was ik dat???

De wandeling ging langs paadjes waar ik nog niet geweest was. Ik had behoefte om even te lopen. Echt alles er af. Ik heb zelfs een paar keer kei hard geschreeuwd. Gelukkig was er in de omgeving niemand want die zouden meteen komen kijken zijn wat er scheelde. De kreten en schreeuwen haalde ik uit het diepste van mijn buik. En ik merkte dat hoe meer ik riep, hoe dieper ik kon gaan met de ademhaling. Een verademing.

Na het roep nog even alles eruit lopen. Ik had geen idee dat ik daar nog energie voor had om 300 of 500 te lopen. Want met die CVS en die pijnen begon ik te geloven dat ik niet kon joggen. Maar het deed me deugd en ik heb me altijd gevisualiseerd dat ik kon joggen. Tijd dus om daar conditie op te bouwen!

Peptalk en affirmaties

De wandeling ging verder met wat peptalk voor mezelf. “Ik wil het, ik kan het, ik doe het!” Met in mijn hoofd ruimte om creatief te denken. De woede die ik in me had, transformeerde ik om naar liefde via de zinnen: “het spijt me, vergeeft me, ik hou van mezelf en dank je wel.” Ik stuurde liefde uit naar de persoon die me in mijn kern had geraakt, hoop en moed!

Maar daarmee was mijn wandeling nog niet helemaal gedaan en de rust in mijn hoofd was er nog niet helemaal. Eigenlijk begon het nu pas. Er was ruimte om na te denken. Wat wil ik in mijn leven? Wat is de zin van mijn leven? De gedachten werden vreemd genoeg even donker. Heeft mijn leven zin?

Daar kwam gelukkig snel verandering in want mijn leven heeft wel degelijk zin!

Ik ben een belangrijk persoon! Al is het alleen maar voor mijn kinderen, mijn ouders en mijn echtgenoot. En dat is ook iets wat ik aan jou wil meegeven. Jij bent belangrijk op deze wereld! Er is altijd wel iemand die jou graag ziet. Alleen ben je bang en voel jij je alleen. Het is slechts een gevoel en een gevoel is veranderlijk! Jouw gevoel is onderhevig aan gedachten!

Hou je gedachten dus zo positief mogelijk. Zoek kleine dingen die leuk zijn en vergroot deze gedachte. Zo word ik vrolijk van vogels in onze tuin. Van vlinders ook, maar die zijn er niet altijd… Maar vogeltjes kan je voederen, je kan vogelhuisjes hangen,… En dat maakt me blij!

Kinderen maken gelukkig…

Een cliché zou zijn dat je kinderen je gelukkig maken… Maar dat wil ik even recht zetten. Kinderen zijn inderdaad een geschenk. Het is een vreselijk gevoel om een onvervulde kinderwens te hebben. Overal zie je baby’s en zwangere vrouwen. En oh, dat is nu echt het liefste dat jij ook zou willen!

Maar kinderen maken je gelukkig op het moment dat hun buikje gevuld is en dat ze uitgeslapen zijn! En de ouders die meerdere kinderen hebben, zullen ook weten dat een kindje meer of minder in huis echt een verschil maakt! Als een vriendje komt spelen, is het rustiger dan als je eigen kinderen thuis zijn. En als er een kindje minder is, of zaliger… als je slechts 1 kindje in huis hebt, is het ook helemaal rustig! Die kunnen dan echt genieten van hun moment met mama en/of papa.

Moederschap

Ik vind het altijd een fijn moment wanneer cliënten beseffen dat ze mij mogen vertellen over hun strubbelingen (zelfs stormen) met hun kinderen zonder er een oordeel over te krijgen. Je ziet en voelt de opluchting!

Dat maakt dat moederschap een stilgezwegen “last” met zich mee brengt. En die kan je alleen maar kennen als je er middenin zit!

Tel tot 10

Durf eerlijk te zijn met jezelf en jezelf te verzorgen. Jezelf opnieuw op de eerste plaats te zetten. Zelfzorg spaart geld uit!

De wandeling ging natuurlijk verder. En ik ervaarde steeds meer rust. Om mijn gedachten in het nu te houden, telde ik mijn stappen. Telkens tot 10 en dan opnieuw. Het is een techniek die ik ooit leerde tijdens een mindfulnesstraining. Je focust je op het heden. Het nu is wat telt! Daar leerde ik het met de ademhaling, maar mijn stappen tellen werkte op dat moment beter.

De rust kwam terug en ik was na een stevige wandeling een ander persoon dan als ik vertrok!

Achteraf nog een goed eerlijk gesprek gehad met die persoon en van daar af tijd voor vernieuwde actie. Het was een harde les, maar wel leerrijk.

Ik hoop dan ook dat jij dicht bij jezelf blijft. Goed voor jezelf zorgt!

Maak een afspraak voor een voetreflexologie en kom heerlijk tot rust!
Coaching en hypnose kan natuurlijk ook, maar ik vind voetreflexologie een leuk startpunt om elkaar te leren kennen en dan verder te bouwen.

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Vraag zeker ook mijn GRATIS e-boek aan want daar vind je nog meer tips om bewuster te leven!

Welkom website Hilde Schoonjans

Je snapt het wel! Zelfzorg spaart geld uit!