Breek doorheen je twijfel en angst

Twijfel over jezelf en angst verstoren ons vermogen om doelen te bereiken of zelfs te stellen. Twijfel over jezelf en angst zijn de stemmen in ons hoofd die ons zeggen: “Het zal je nooit lukken, dus waarom zou je het proberen?” en “wie denk je wel dat je bent?” Twijfel over onszelf en angst zijn ook wat ons naar die stemmen laat luisteren en besluiten op te geven voordat we beginnen.

Hoewel veel mensen op een bepaald moment in hun leven twijfel en angst ervaren, ondernemen ze toch actie. Anderen blijven steken of hebben vertrouwen in slechts één deel van hun leven, zoals werk. Ze zijn te bang om nieuwe dingen te proberen, zoals teruggaan naar school, nieuwe relaties aangaan of nieuwe vaardigheden leren.

 Wanneer we twijfel en angst ons leven laten regeren, missen we kansen. We voorspellen en geloven dat er niets goeds met ons zal gebeuren, dus we proberen niets nieuws en weigeren zelfs kleine risico’s te nemen. Dit leidt ons tot missen van kansen op mensen of situaties die ons kunnen helpen onze doelen te bereiken. Hoewel zelftwijfel en angst in verschillende vormen en uit verschillende bronnen kunnen komen, kunnen we leren ze te doorbreken.

 Elk moment is een goed moment om te starten.
KLIK HIER om mijn blog daarover te lezen!

De vicieuze cirkel van twijfel en angst

Ik weet hoe het is om met zelftwijfel en angst te leven. Mijn sterrenbeeld speelt daar een stukje in mee, want ik ben een weegschaal. Ik zal dus wikken en wegen en nog eens wikken en wegen eer ik tot een beslissing kom. Al kan ik ook heel impulsief beslissen. Daarbij komt nog eens dat ik een perfectionist ben. Maar goed, ik heb ondertussen ontdekt dat dit een aanleg is waarover ik een keuze heb. Ofwel geef ik er aan toe en gebruik ik het als een excuus. Ofwel stap ik over mijn obstakels heen en zet ik door. Ik ben me hier al allemaal van bewust. Misschien ben je nu nog maar aan het begin van jouw pad van persoonlijke ontwikkeling, of sta je aan een kruispunt. Een kruispunt waar je kan kiezen om verder te gaan, of toch terug te keren naar dat veilige vertrouwde gevoel…

En soms heb je de steun nodig van een coach!
Daar is helemaal niets mis mee!
Een coach zorgt er voor dat je “bij de les” gehouden wordt, zodat jij jouw doel kan bereiken!
Een doel dat jij zelf hebt gesteld!
Niet een doel van iemand anders!

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Voorbeelden van cliënten

Al in de kleuterklas vertelde mijn juf aan mijn moeder dat ik traag was en niet te veel van me verwachtte. Ik werd in een groep gezet waar gemakkelijkere taken aan werden gegeven. In werkelijkheid was ik heel slim, maar verveelde ik me. Mijn volgende juf herkende dit en gaf me taken die voor mij een uitdaging waren. Maar ik had nog steeds die stemmen die me vertelden: “Je zult het nooit redden. Je zult nooit populair worden”. Ik voelde dat ik niet zo goed was als andere mensen omdat ik niet het geld en de mooie kleren had die sommige andere meisjes hadden. Ik was ook verlegen.”


Mijn ouders zagen mijn opleiding als een weg om leraar, maatschappelijk werker of ambtenaar te worden. Ze beperkten mijn visie en lieten me geloven dat ik geen keus had in wat ik wilde voor mijn toekomst. Ik kon niet begrijpen hoe mensen ergens succesvol in werden. Maar anderen zagen potentieel in mij. Ik werd aangemoedigd om journalistiek te studeren en werd in een speciaal schrijfprogramma geplaatst. Het had een ongelooflijke kans kunnen zijn. In plaats daarvan luisterde ik naar mijn angsten dat ik het nooit zou halen, dus verliet ik het programma en deed alsof het me niets kon schelen. In plaats van me te concentreren op het feit dat ik tot deze prachtige school was toegelaten, concentreerde ik me op het negatieve. Mijn perceptie was dat alle anderen rijker, ervarener en getalenteerder waren dan ik.

Ik zei tegen mezelf: “Je bent niet zo goed als alle anderen. En ik deed alsof ik niet echt wilde. Ik heb het niet geprobeerd en ik heb mezelf gesaboteerd. Bovendien had ik het gevoel dat ik niemand had om over mijn ambitie te praten. Uiteindelijk gaf ik het proberen op en vertrok. Ik zei tegen iedereen, inclusief mezelf, dat het niet uitmaakte. Maar de waarheid is dat ik bang was geweest om het te proberen.”


Ik had zo’n laag zelfbeeld. Ik dacht dat als ik het kon doen, het gemakkelijk moest zijn. Ik bleef voelen dat ik nooit goed genoeg was. Mijn leven werd bepaald door wat andere mensen van mij dachten.”


Mijn zelfvernietiging resulteerde in fysieke klachten en ik moest in het ziekenhuis worden opgenomen om een grote operatie te ondergaan. Artsen vertelden me wat ik al wist: ik moest mijn leven over een andere boeg gooien. Het was tijd om naar mijn verleden en mijn heden te kijken en te beslissen wat ik voor mijn toekomst wilde. Als ik negatieve gedachten niet zou doorbreken, zou ik altijd blijven waar ik was.”  

Positieve wijzigingen aanbrengen

Wat nu in een paar zinnen staat beschreven heeft zijn nodige tijd gevraagd! Daar wil ik wel heel eerlijk met jou in zijn. Het laatste wat ik je wil voorhouden is het idee dat het pad van persoonlijke ontwikkeling een rimpelloos parcours is waar je over dwarrelt.

Mijn verandering

 Ik moest leren mijn gedachten over mezelf te veranderen. Ik las er over en sprak met mensen die hun twijfel hadden doorbroken en controle over hun leven hadden. Ik kreeg steun van anderen en begon bewust mijn destructieve gedachten in constructieve te veranderen. Ik wist dat als ik bepaalde acties ondernam, mijn geest en emoties zouden volgen. Ik liet mensen los die mijn leven negatief beïnvloedden. Ik zei tegen mezelf dat ik belangrijk was en begon mijn doelen te plannen en te bereiken. Ik heb geleerd vertrouwen te hebben in mijn kunnen. Mijn leven begon te verbeteren. Ik zag mezelf niet langer als een slachtoffer. Ik leerde de schuld los te laten en begon kleine risico’s te nemen. Ik stopte mezelf te vergelijken met andere mensen en begon me open te stellen voor nieuwe mogelijkheden.

Yes I Can

Als je hulp nodig hebt om gevoelens van twijfel aan jezelf en angst te overwinnen, lees dan deze tien technieken en processen die me hebben geholpen deze plek in mijn leven te bereiken. Overweeg om coaching te volgen. Of zelfs hypnose als je het proces wat wilt versnellen. Hypnose zorgt er voor dat je gemakkelijker je beperkende gedachten los laat en overschrijft met nieuwe gedachten!

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Breek doorheen je twijfel en angst

1. Maak een lijst van je angsten. Alleen door toe te geven dat ze bestaan, kun je oplossingen zoeken.

2. Schrijf op hoe deze angsten je leven beïnvloeden.

3. Word je bewust van de stemmen in je hoofd en schrijf die negatieve gedachten op.

4. Begin met het bouwen van een ondersteuningssysteem van vrienden en beperk mensen uit je leven die gevoelens van negativiteit bevorderen.

5. Sluit je aan bij een steungroep mensen met vergelijkbare problemen.

6. Verander elke negatieve boodschap in een die bevestigend en constructief is.

7. Lees boeken die je helpen je beter te voelen over jezelf.

8. Wees je bewust van je verleden en wees bereid het los te laten.

9. Maak een lijst van jouw doelen en de acties die je nodig hebt om ze te bereiken.

10. Voer elke dag minstens één van die acties uit. Elke keer dat je iets doet dat je dichter bij het bereiken van je doelen brengt, voel je je beter over jezelf.

Wanneer angsten en twijfels terugkomen, en dat doen ze nog steeds, doorbreek ik ze door de tools en vaardigheden te gebruiken die ik heb geleerd en nu nog steeds leer. Zij werken! En het proces van leren en persoonlijke ontwikkeling blijft doorgaan!


Ik nodig je uit…

Ik nodig je uit om ook mijn webinar te volgen over het gebruik van etherische oliën. Ze hebben me al echt verschillende keren ondersteund wanneer ik het moeilijk had! Laat hieronder je gegevens achter en dan krijg je toegang.

Hilde Schoonjans

Echt waar, ook al voel jij je alleen, je staat heus niet alleen!