Medelijden of je sterk houden?

Medelijden of je sterk houden? Vaak hoor ik mensen zeggen: “Het is precies of iedereen met zijn problemen naar mij toe komt. Terwijl ik zelf niet goed in mijn vel zit.” Of mensen hebben bewondering voor mij omdat ik empathisch en begripvol ben. Maar je mag best weten dat ik geen bijzondere krachten bezit. Verre van eigenlijk want ik leef mijn leven zo goed als mogelijk. In combinatie met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie en een gezin met vier kinderen. Er valt nog veel meer te vertellen maar dat is voor de komende blogs!

Medelijden of je sterk houden?

Me sterk houden heb ik geprobeerd, maar dat werkt niet. Als je sterk wilt blijven, dan breek je vroeg of laat. Ik leerde dat ik flexibel moet zijn. Voor een deel mee buigen met wat over me heen komt en als de storm gaat liggen, heb ik de mogelijkheid en kracht om opnieuw recht te veren. Ik haal mijn instant kracht uit etherische oliën en supplementen gemaakt met o.a. etherische oliën.

Als je wilt weten welke etherische oliën goed zijn voor mentale flexibiliteit, dan heb ik daar een gemakkelijk trucje voor. Wanneer etherische oliën gewonnen worden van grassen, dan is deze olie een goede! Grassen buigen namelijk mee met de wind. Er zijn natuurlijk nog meer etherische oliën hé, maar daar vertel ik je meer over in mijn online basiscursus aromatherapie (KLIK HIER).

Etherische oliën voor flexibiliteit

Maar daarbij komt mijn weg van bewustwording. In het begin vocht ik tegen de vermoeidheid. Ik had medelijden met mezelf! Nu heb ik er een betekenis aan gegeven en ben me bewust dat er periodes zijn in mijn leven dat ik er veel hinder van ondervind. En periodes dat ik er amper iets van voel!

Eerlijk zijn t.o.v. mezelf en dingen in vraag stellen, zonder me er in te verliezen.

Kracht en motivatie moet dus eigenlijk vanuit jezelf komen!
En daarvoor moet jij weten wie jij bent en wie of wat jij eigenlijk wilt zijn.
Je moet er ook voor durven gaan!
De obstakels overwinnen en meningen van anderen langs de kant zetten.
Doorgaan om jouw droom te verwezenlijken.

En daarvoor ben ik jouw ideale coach!

Verandering - Change - Medelijden

Wat is het vertrekpunt?

Het vertrekpunt is een vraag aan jou!

Wat als er één keuze was die je zou kunnen maken die alles in je leven ten goede zou veranderen?

Ja, het bestaat.
Het is de keuze om te stoppen met medelijden met jezelf en anderen.

Medelijden wordt gedefinieerd als een diepe zorg voor de pijn van anderen, vaak vergezeld van een verlangen om te helpen.

Er is niets dat heerlijker en troostrijker is dan de compassievolle reactie van een ander op onze pijnlijke gevoelens en ervaringen. We krijgen gelijk en erkenning.

Het is echter interessant dat medelijden nooit in termen van zichzelf wordt gedefinieerd. Ja, daarnet gaf ik het eerlijk toe, ik heb in bepaalde periodes van mijn leven medelijden met mezelf gehad. Maar laat me er meteen bijzeggen dat het me niets vooruit hielp. Ik zette mezelf in een slachtofferrol. Misschien doe jij dat ook wel… Ik veroordeel jou niet, maar het is mijn taak als coach om jou daarop attent te maken.

Mijn cliënten beleven best veel AHA-momenten eens ze zich open durven stellen. En eens ze het aandurven om dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken! Dat is heus niet gemakkelijk omdat we als mens zo hard vast hangen aan onze eigen waarheid! Je hoeft me heus geen gelijk te geven hoor… (Behalve Nico, als jij dit leest… ik heb ALTIJD gelijk!!!)

Verschil tussen medelijden en medeleven

Medeleven is begrip opbrengen voor een situatie. Maar toch ook al mee denken over de toekomst. Je erkent een situatie maar zoekt manieren om uit de slachtofferrol te stappen.

Medeleven is echter een van de grootste geschenken die we onszelf kunnen geven!
Wanneer ik een tegenslag heb, gun ik mezelf een moment om me te beklagen. Meestal ga ik dan even TV kijken en mijn verstand op nul zetten. Lees ook mijn blog over binge watching (KLIK HIER).  

Wanneer we medeleven geven aan anderen, maar niet aan onszelf, voelen we ons vaak alleen, teleurgesteld en nietsbetekenend. Van zelfvertrouwen is er helemaal geen sprake meer.

Voorbeeld van Klaartje

Klaartje is een goed voorbeeld van iemand die compassie heeft voor anderen, maar niet voor zichzelf. Ze is een zeer zorgzame moeder en vrouw. Ze luistert medelevend naar de werkproblemen van haar man en doet er alles aan om hem te helpen, zelfs als ze haar eigen werkproblemen heeft. Ze is er altijd voor haar kinderen, helpt hen met alle problemen die zich voordoen, evenals voor haar collega’s.

Iedereen ziet Klaartje als een zeer liefhebbende persoon, en dat is ze ook. Dus waarom is ze vaak ongelukkig? Waarom is ze vaak zo moe en uitgeput?

Het probleem is dat Klaartje helemaal geen contact heeft met haar eigen gevoelens!

Klaartje is zo gericht op het voldoen aan de behoeften van iedereen dat ze zich nooit afstemt op zichzelf en haar eigen gevoelens en behoeften. Ze weet niet wanneer ze moe is of wanneer ze tijd voor zichzelf nodig heeft. Ze weet niet wanneer ze zich verdrietig, eenzaam of angstig voelt.

Omdat ze geen medeleven met zichzelf heeft, merkt ze dat ze voedsel gebruikt om de innerlijke leegte te vullen die het gevolg is van het niet liefdevol voor zichzelf zorgen!

Herkenbaar?

Hoog tijd om je afspraak in te plannen via mijn online agenda (KLIK HIER) want zo kan het echt niet meer verder! Jij hebt recht op een beter, een bewuster leven! Het is nu het perfecte moment om jouw leven opnieuw in eigen handen te nemen!

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Voorbeeld van Bart

Bart daarentegen heeft geen compassie, voor zowel zichzelf als anderen. Hoewel het lijkt alsof hij compassie voor zichzelf heeft, is hij ook niet afgestemd op zijn eigen gevoelens. Het lijkt erop dat Bart medelijden met zichzelf heeft omdat hij doet wat hij wil – koopt wat hij wil, gaat achter wat hij wil, besteedt tijd zoals hij wil.

Maar zijn keuzes komen uit zijn angsten en zijn verslavende behoefte om van buiten af ​​te vullen met dingen en goedkeuring. In plaats van liefde en mededogen voor zichzelf. Bovendien is hij meestal onbewust van het effect dat zijn gedrag op anderen heeft.

Hij laat mensen wachten, doet niet wat hij zegt dat hij gaat doen en wordt oordelend. In plaats van te zorgen wanneer zijn vrouw moe is of hulp nodig heeft, wordt hij overheersend en verontwaardigd dat ze er niet voor hem is of iets van hem vraagt.

Een gebrek aan medeleven voor zichzelf en anderen is een belangrijke oorzaak van innerlijk- en relatie-ongeluk.

In termen van persoonlijke groei, als je je gewoon zou focussen op het maken van medeleven tot je hoogste prioriteit, zowel voor jezelf als voor anderen, zou je merken dat je sneller geluk, vrede en vreugde vindt dan je je kunt voorstellen.

Van medelijden naar medeleven

We gaan in medeleven voor onszelf als we weten dat we zeer goede redenen hebben voor onze gevoelens en gedrag. En in medeleven voor anderen wanneer we weten dat anderen ook zeer goede redenen hebben voor hun gevoelens en gedrag.

Deze goede redenen zijn de angsten en valse overtuigingen die we hebben geabsorbeerd uit onze opgroeiende jaren die onze pijnlijke gevoelens en ons defensieve gedrag veroorzaken.

Medeleven is een proces dat tijd en oefening kost

1. Medeleven met jezelf begint met het opmerken van je zelfoordeel. Oordeel is het tegenovergestelde van mededogen. Wanneer je jezelf beoordeelt, zeg je tegen jezelf dat je ongelijk of slecht bent voor je gevoelens of gedrag, in plaats van dat je goede redenen hebt. Telkens als je je realiseert dat je jezelf beoordeelt, open je bewust je hart voor medeleven met jezelf. Wanneer het je bedoeling is medelevend te zijn in plaats van veroordelend, zal je ontdekken dat het niet zo moeilijk is als je denkt om van oordeel naar medeleven te verschuiven!

2. Bewegen in medeleven voor anderen is vergelijkbaar. Begin je woede, irritatie, oordeel, wrok of weerstand tegen anderen op te merken. Deze negatieve gevoelens zijn het tegenovergestelde van mededogen. Zodra je deze gevoelens opmerkt, heb je de keuze om je open te stellen voor zorgzaamheid, begripvol zijn, voor medeleven.

3. Telkens wanneer je merkt dat je jezelf of anderen veroordeelt, kom je in medeleven voor het veroordelende deel van jezelf. Dit in plaats van jezelf te beoordelen op het oordelen… Als je jezelf beoordeelt omdat je jezelf of anderen beoordeelt, blijf je steken in het proces. Als je het oordelende deel van jezelf met begrip en liefde omarmt, zal je merken dat je geleidelijk minder veroordelend en meer begripvol wordt.

Weet nog dit…

Elke keer dat je medelijden hebt met jezelf en anderen, wordt het transformeren ervan gemakkelijker. Je zult ontdekken dat het focussen op medeleven voor zowel jezelf als anderen je zal bewegen in de richting van de vrede en vreugde die je zoekt.

Het komt allemaal voort uit je intentie, om te beschermen tegen pijn met je controlerende gedrag, zoals woede, schuld en oordeel, in plaats van te leren hoe je van jezelf en anderen houdt.

Wanneer je diepste verlangen is om een ​​liefhebbend mens te worden, is openen voor mededogen een krachtige deur naar dat pad!

Meer informatie en kennis?

Ik nodig je uit om ook mijn webinar te volgen over het gebruik van etherische oliën. Ze hebben me al echt verschillende keren ondersteund wanneer ik het moeilijk had! Laat hieronder je gegevens achter en dan krijg je toegang. En neen, het gaat niet enkel over de etherische oliën, maar ook over de weg naar bewustwording!

PS: geef deze blog een dikke duim zodat ik weet dat je er iets aan had en weet dat Klaartje en Bart echte cliënten zijn maar een andere naam hebben.