Het hoe wat en waarom van thuisonderwijs of homeschooling

Nooit gedacht dat thuisonderwijs of “homeschooling” een thema zou zijn in België om over te bloggen. Algemeen gezien kunnen we stellen dat het onderwijs nog steeds een voldoende hoge kwaliteit heeft. Al ben ik het niet altijd eens met het programma. Gelukkig kunnen scholen accenten leggen, en dat maakt net de keuze van een bepaalde school.

Maar ik ben er om taboes te doorbreken en je uit te nodigen over de mogelijkheden die er zijn na te denken! Al heeft de natuur (en de overheid) beslist dat een thema dat voor veel mensen ver af stond, plots realiteit is!

Help, hoe ga ik om met deze plotse ommezwaai?

Help, de kinderen moeten zoveel mogelijk thuis blijven en het onderwijsprogramma loopt deels door d.m.v. huistaken. Zelf ben ik een grote voorstander dat er taken worden gegeven. Maar langs de andere kant zit ik even met mijn handen in het haar. Hoe ga ik dit combineren met het alledaagse werk? En als ik deze vraag heb, dan zullen er zeker wel meerdere mama’s en papa’s zijn met deze vraag!

OK, we hebben allemaal hetzelfde probleem en daar kunnen we over blijven klagen en zagen. Het is jouw keuze als je dit wilt doen, maar niet de mijne. Eigenlijk vergroot je jouw probleem hierdoor. Negatief denken, doet je negatief voelen. En die negativiteit gaat zich vastzetten in je lichaam. Klachten en kwalen steken sneller de kop op.

Dus om je huidige realiteit om te buigen deel ik met jou enkele voordelen van thuisonderwijs! Want alle nadelen hebben ook voordelen. Het is maar hoe je omgaat met situaties die bepalend zijn of je er sterker of zwakker door wordt.

Alle nadelen hebben voordelen

Hoewel het niet gebruikelijk is, is het mogelijk om je kind niet naar school te laten gaan. Kinderen hebben namelijk leerplicht, geen schoolplicht. Ik wil er wel even bij vermelden dat de nodige administratie moet doorlopen worden! Meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/

De voordelen van thuisonderwijs

Allereerst hoef je ze niet elke dag om 7 uur wakker te maken ’s ochtends. En ze op school afzetten met een aantal richtlijnen voor die dag op school. Die van mij zijn standaard: flink zijn, goed naar de juf luisteren, mooi samen spelen, geen ruzie maken, beleefd zijn en goed je best doen. Dan volgt een kus en knuffel en dan nog de woorden: veel plezier vandaag!

’s Avonds is het met een bang hartje afwachten of ze wel daadwerkelijk flink zijn geweest. Ja, met vier kindjes op school, komt de juf wel eens naar mij om kleine incidentjes te melden. Gelukkig niet al te grote dingen.

Thuisonderwijs geeft je meer controle over je kind en zijn/haar gedrag t.o.v. andere kinderen. Het geeft je ook meer controle over de invloeden van buitenaf die jouw kind bereiken. Jij bent dan 100% verantwoordelijk voor wat jouw kind leert, hoe breed of hoe eng de wereld van jouw kind wordt.

Dankzij thuisonderwijs kan je meer aandacht geven aan de interesses van jouw kind. Naast de noodzakelijke basis kies je zelf waarin de verdieping zit.

Individuele aandacht is een ander opmerkelijk voordeel van thuisonderwijs. Er zijn geen vaste lesuren per vak. Dit betekent dat een kind het voordeel heeft dat er meer uren aan het onderwerp dat moeilijk lijkt ZONDER extra druk. De hoeveelheid tijd die nodig is om elk onderwerp te leren hangt af van de capaciteiten en interesses van het kind.

Nog niet overtuigd en nog meer voordelen nodig?

De scholing van het kind wordt een uitgebreide gezinsactiviteit. Ouders worden bij elke stap van de leerprocedure betrokken. Excursies en experimenten worden gezinsactiviteiten. Dus, het kind krijgt meer quality time met zijn ouders. De hele familie deelt spelletjes, klusjes en projecten. Familie nabijheid wordt hier de focus. Het kind is ook vrij van elke negatieve groepsdruk bij het maken van keuzes en beslissingen.

De concurrentie is beperkt als het gaat om thuisonderwijs. Het kind hoeft zijn bekwaamheid niet te bewijzen ten opzichte van andere kinderen. Het vertrouwen blijft intact.

Aangezien ouders een diepgaande kennis van hun kind hebben, kunnen ze het leren plannen. En is het mogelijk om op een leuke manier de interesse van het kind te wekken.

Er is een mogelijkheid om moeilijke en leuke activiteiten af te wisselen. Zo kan een ochtend wiskunde en taal afgewisseld worden met een bezoek aan een museum waar een bepaald stuk uit de geschiedenis wordt uitgelegd.

Dit hangt natuurlijk af van de leerstijl van je kind. Sommige kinderen leren door teksten te lezen, terwijl anderen moeten schrijven en weer anderen moeten ervaren. Dit kan je aanpassen volgens jouw eigen kind.

Thuisonderwijs stelt ouders in staat om de toezicht te houden over het morele en religieus leren van het kind. Ouders hebben de flexibiliteit om hun overtuigingen en ideologieën op te nemen in het leerplan van het kind. Er is ook geen verwarring bij het kind tussen wat wordt geleerd en wat wordt beoefend.

Waarom kiezen ouders voor thuisonderwijs?

Een paar ouders kiezen voor thuisonderwijs omdat ze zelf niet geloven in het huidig onderwijssysteem. Ze geloven dat hun kinderen te hard worden geduwd in een bepaalde richting. Anderen dan weer omdat hun kind te weinig wordt gestimuleerd.

Sommige ouders beslissen om hun kinderen thuisonderwijs te geven door de regels rond ethiek of de discipline en structuren die er heersen in scholen. Maar ook het klassieke systeem dat kinderen in groepen worden gedeeld per leeftijd/geboortejaar. Voor kinderen die geboren zijn van maart tot september is dit nog wel te doen maar het verschil tussen een 1ste leerjaarkind van 1 januari en 31 december van eenzelfde geboortejaar is enorm!

Een nog andere reden om te kiezen voor homeschooling is omdat sommige ouders zelf een nare ervaring hadden op school en ze hun kind daar van willen besparen.

Natuurlijk een andere, praktische reden is, maar dan minder voor België van toepassing, dat de school te ver is van de woonplaats.

Tja, ik versta al deze redenen en ik snap ook wel de vele voordelen.

Thuisonderwijs is een goede keuze wanneer je zelf de tijd hebt en de mogelijkheid (zowel financieel als intellectueel). Bovendien moet je er een passie voor hebben en een flinke dosis geduld.

Maar niemand begrijpt en waardeert je kind meer dan jezelf!

Hoewel ik nu schrijf over thuisonderwijs en de vele voordelen, wil ik benadrukken dat er kinderen zijn die gedwongen van thuis uit moeten leren. Vaak zijn ze wel verbonden aan een school en wordt het programma van de school gevolgd. Bij lange afwezigheid kan bednet worden aangevraagd zodat het kind minder achterstand oploopt. Meer info: https://www.bednet.be/

Nu onze realiteit is dat jij je kind zoveel als mogelijk thuis moet houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan! En wanneer jij er voor kiest om je kind thuis te houden, denk dan aan de vele voordelen. De kans om even alles langs de kant te schuiven, de wereld echt stil laten staan en met je kind een leuke tijd te beleven. Verbondenheid!

Je kan dit als een kans bekijken!

Maar wees wel eerlijk met jezelf!
Want bewust kiezen om je kind(eren) thuis te houden gedurende deze 5 weken is een zware opgave!

OK, als ze verkouden zijn, grieperig,… dan is er geen twijfel! Dan moeten ze gewoon thuis blijven!!!

Wanneer je denkt dat je van thuis uit kan werken en je kinderen hun leven leiden, dan heb je het goed mis. Hou rekening met de vele keren “mama”. Want dat is hoe jouw kinderen je zien! Voor hen ben jij enkel en alleen een mama. Terwijl jij weet dat jij veel meer bent. Best frustrerend dus!

Morgen deel ik enkele tips om te werken van thuis uit, terwijl je kinderen thuis zijn.

In de tussentijd… Blijf rustig!
Verzorg je immuunsysteem en gebruik etherische oliën!

Meer info over de etherische oliën via mijn webinar (KLIK HIER)

Etherische oliën tijdens het studeren

Mijn favoriet is Lemon! En deze zit in de starterskit van Young Living !!!

Homeschooling of thuisonderwijs met Lemon

Lemon maakt op een zachte manier helder en fris. Eventueel kan je het combineren met een druppel Peppermint. Die maakt eveneens helder en verfrissend voor de geest, maar veel harder.

Dus voor de kinderen, toch liever Lemon!