Tips voor thuiswerken met kinderen in huis

Thuiswerken met kinderen in huis. Eerlijk toegegeven, het is een heuse opgave. Wanneer je werkt van thuis uit vermijd je best kinderen in huis.

De tips die je tegenkomt op internet… pfff… die zijn geschreven door mensen zonder kinderen.

Standaardtips:

  • Sta vroeger op dan je kinderen en begin met werken
  • Gebruik een laptop
  • Werk wanneer je kinderen een middagdutje doen
  • Neem gezamenlijke pauzes
  • Zet je kind ook aan het werk
  • Wees flexibel

Hiervan is de laatste tip echt de enige zinvolle!

En nu de realiteit!

Vroeger opstaan dan je kinderen…

Tja, dat is een mogelijkheid wanneer je kinderen lang slapen. Maar die van ons zijn vroege vogels, ongeacht hoe laat we ze in bed steken. Dus hier is mijn tip: kijk naar het ritme van je kinderen en naar dat van jezelf.

Mijn bureau-werkbubbel creëer ik het gemakkelijkste wanneer de kinderen in bed zijn, het buiten donker is en stil. Heerlijk! Dan is het enige dat telt, mijn PC en wat ik neer wil zetten.

Helaas moet ik mijn bubbel op tijd doorprikken om in bed te kruipen. Al kan ik niet slapen als mijn hoofd nog vol creativiteit zit. Dus mijn slaaproutine moet ik sowieso respecteren.

Nu kan ik het me permitteren om iets later te werken. ’s Morgens staan de kinderen zelf op en beredderen zich even waardoor ik nog wat kan slapen. Maar wanneer je een baby in huis hebt, dan moet je op staan! En dan stapelt slaapgebrek zich snel op.

Omdat ik nood heb aan veel slaap en ook energie, ondersteun ik mezelf met een arsenaal aan voedingssupplementen van Young Living. Niet iedereen zal zoveel behoefte hebben aan ondersteuning dan ik, maar voor mij zijn ze een enorme steun!

En ja, het is een investering. Maar het kost me meer als ik ze niet zou nemen!
Ziekte, gebrek en creativiteit en productiviteit, een slecht humeur,… dat kost me veel meer!

Wil je meer info hierover, ga dan zeker naar deze blog (KLIK HIER)

Gebruik een laptop

Met mijn laptop heb ik best al enkele mooie teksten geschreven. Zeker op momenten wanneer één van de kinderen in het ziekenhuis ligt. Mijn laptop neem ik vaak mee op verplaatsing, maar haal die zelfden uit. Dan geniet ik liever van het moment dat ik beleef en doe ik mijn werk achteraf.

Afbeeldingen maken, teksten integreren in mijn programma’s of blogs,… dat doe ik allemaal het liefste op mijn vaste PC. Bovendien lees ik enkel mails op mijn PC. Dus mijn mail komt niet toe op mijn telefoon of tablet. Bewuste keuze omdat het anders nooit stopt!

En eigenlijk ben ik wat overprikkeld door de verschillende manieren van communiceren. SMS, mail, whatsapp, berichten via sociale media,… Terwijl ik zo van eenvoud houd!

Werk wanneer de kinderen een middagdutje doen

Dat is een goede tip! MAAR… Na het eten ben ik zelf al behoorlijk moe, waardoor het “rustje” van de kinderen eerder mijn eigen rustmoment is. De kinderen weten dat ik na het eten de keuken eerst opruim en dan gaan we allemaal naar ons eigen bed. De kinderen mogen dan hun tablet mee nemen, een boek lezen of zelf slapen. De hoofdregel is: stil zijn en elkaar met rust laten!

Duurt ongeveer een uur.

En hier ben ik zo dankbaar voor de tablet! Want met de tablet is het ook effectief een uur rust in huis. Anders krijg ik om de 5 minuten de vraag: “mama, is het rustje al gedaan?”

Neem gezamenlijke pauzes

Op zich ook een goede tip, maar moeilijk met kleine kinderen. Een pauze impliceert dat er ook een werkmoment is… Maar wat er algemeen mee bedoeld wordt is om echt samen met je kind aan tafel te zitten tijdens de maaltijden en de tussendoortjes. Niet je kind een stuk fruit geven en dan verder werken. Deze momenten kan je aangrijpen om aandacht te besteden aan je kind.

Zet je kind aan het werk

Met grotere kinderen is dit zeker een super tip! Je kan kinderen een opdracht geven en er een wekkertje bij zetten. Voorbeeld: met de blokken spelen tot het wekkertje gaat. Al moet je goed beseffen dat de aandacht van een kind voor één enkele taak doorgaans niet echt lang is.

Dit betekent dat jouw werk dus steeds onderbroken wordt.

Pfff… En dit is iets wat ik persoonlijk heel storend vind en wat me echt kan frustreren.

Natuurlijk is er een verschil tussen 1 kind in huis of 4 kinderen.

En eigenlijk ligt de frustratie bij mezelf!
Dus ben ik de persoon die er mee moet leren omgaan.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef is het belangrijk stil te staan hoe je omgaat met obstakels in je leven. Er zullen altijd obstakels zijn! Maar neem je ze en leer je er iets uit, of laat jij jezelf hangen?

Ik ben een grote voorstander van het eerste dus samen gaan we kijken naar een oplossing.

Wat wel werkt!

Stap 1: Bewust worden dat het zo niet langer kan!

Het is tijd om gas terug te nemen. Vooral dan op vlak van werken. Wanneer je kinderen thuis zijn, is het niet mogelijk even productief te zijn dan wanneer kinderen uit huis zijn.

Stap 2: Verander je focus

Nu je kinderen thuis zijn kan je leuke dingen met hen doen. Er met aandacht zijn. Zo kan je eens een gezelschapsspel spelen, of een wandeling maken, samen kleuren en schilderen. Maar ook samen het huishouden doen kan best. Zo heb je de tijd die je niet kan werken zinvoller benut dan proberen werken vol frustratie!

Wees op dat moment een huismoeder!
En wissel met je partner de zorg voor de kinderen af.

Heb je geen partner?
Waarom spreek je geen vriendin aan of familie om een vorm te doen van “co-ouderschap”.
Durf je problemen te erkennen (dat was stap 1) maar communiceer er over. Ik ben er zeker van dat er mensen zijn in een gelijkaardige situatie.

Stap 3: Durf los te laten!

Vaak denken we onmisbaar te zijn op het werk, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo! Het is niet te geloven hoeveel mails mijn man op een dag krijgt in zijn mailbox als werknemer. Pfff… En gek genoeg lossen veel van deze vragen als vanzelf op. Daarom zou ik iedereen willen vragen, om die overbelasting van de mailboxen tegen te gaan, om eerst zelf een oplossing te zoeken!

We zijn allemaal zelfstandig en creatieve wezens. De ene heeft deze vaardigheid al iets meer ontwikkeld dan de andere. Maar als je nooit naar oplossingen zoekt, zal je ze ook niet vinden.

Trouwens, je leert amper iets van antwoorden of oplossingen die vanuit een ander komen. Zelf dingen opzoeken is ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Leef vanuit het vertrouwen dat alles goed komt. Laat los wat niet bij je hoort en stuur mensen bij zodat ze zelfstandigheid ontwikkelen. Ja, iemand dingen leren kost tijd en geduld. En op korte termijn doe je het beter allemaal zelf. Maar op lange termijn is het voordeliger wanneer mensen voor zichzelf kunnen denken en initiatief nemen. Dat verhoogt ook de tevredenheid op het werk.

Mijn praktijk laat ik ook even los… Net zoals vele andere collega’s.
Wie langs kwam voor een voetreflexologie, adviseer ik in de tussentijd te investeren in de online cursus handreflexologie. KLIK HIER voor meer informatie.

Tijd voor de kinderen, het huishouden en… deze blog!
Morgen normaal geen nieuwe blog, maar je mag wel nog steeds 2 blogjes per week verwachten!
Ondertussen ga ik zelf op zoek naar een nieuwe structuur voor de kinderen en mezelf.

Veel liefs