Kinderen met nachtmerries

Kinderen met nachtmerries, het houdt jou als mama uit je slaap. Slaap die je goed kan gebruiken! Zullen we eens kijken hoe jij jouw kindje kan ondersteunen naar een gezonde slaap? En meteen ook jouw slaap?

Gebrek aan slaap is niet te onderschatten! Ik kan het niet genoeg benadrukken! Maar ik ben de eerste om toe te geven dat ik ook (al eens) te laat mijn bed in kruip. Omdat ik nog achter één of ander scherm hang! Mijn PC, tablet of TV. Ik geef het eerlijk toe! En dan piekt het dubbel als mijn slaap wordt onderbroken… Tja, het is een “keuze” met consequenties! En daar ben ik dan zelf verantwoordelijk voor! Dus ik nam me voor om opnieuw vroeger mijn bed in te kruipen…

Terug naar de kinderen met nachtmerries, want daar draait het om in deze blog! Veel kinderen lijden aan verschillende vormen van stress en in deze blog geef ik advies over hoe ouders hun kind tijdens deze periodes kunnen helpen. Door hun stress kunnen ze nachtmerries krijgen en hun zelfvertrouwen verliezen. Ik hoop dat je deze blog interessant en nuttig vindt.

Kinderen met nachtmerries

Er zijn veel redenen waarom kinderen nachtmerries kunnen krijgen. Wij hebben vier kinderen dus ik weet waar ik over spreek. Gelukkig heb ik enkele toverstafjes die enorm goed werken!

Wat zien en horen ze?

Er zijn heel veel kinderen die nachtmerries hebben na het kijken van films. Zelf was ik de jongste thuis en ik keek mee naar de films van mijn broer die 8 jaar ouder was en mijn zus die 12 jaar ouder is dan mij! Als ik nu die films terug kijk versta ik heel goed waarom ik bang was ’s nachts. Mijn kamer was recht tegenover de voordeur. En het was een voordeur met daarnaast ramen…

Met onze eigen kinderen beperken we “enge” films. Maar langs de andere kant, zien ze wel via verschillende wegen de actualiteit… Dr. Pol vinden ze ook helemaal geweldig en geef toe… Daar komt best wel veel bloed aan te pas.

Zulke dingen kijken we samen en kaderen de gebeurtenissen. Ze weten ondertussen van series en films dat het acteurs zijn die een rol spelen. Natuurbeelden worden ook uitgelegd. De kringloop van het leven.

Het is als ouder een moeilijke opgave om een evenwicht te vinden tussen je kind afschermen voor bepaalde dingen, of er toch naar laten kijken. Ik vind mama zijn sowieso al een moeilijke taak. En elk kind is toch weer anders en heeft een andere benadering nodig. Ook al dragen ze een gelijkaardig DNA en hebben ze een gelijke opvoeding.

Andere situaties

Kinderen kunnen ook nachtmerries ontwikkelen na een ziekte. Dit kan gebeuren wanneer ze opnieuw naar school gaan. Ze kunnen zich zorgen maken dat ze achterop zijn geraakt, of dat ze misschien niet terug kunnen komen. Ze zijn misschien bang dat hun beste vriend een nieuwe beste vriend heeft gevonden. In een kinderhoofdje gaat best wel veel om!

In deze situatie zou ik adviseren dat wanneer je kind beter is en voordat hij/zij terugkeert naar school, je hen opnieuw al enkele taken laat maken. Je kunt de leraar zelfs vragen om een ​​deel huiswerk te geven, zodat het kan inhalen. Je kan ouders opbellen van vriendjes om een “play-date” te regelen.

Bij onze kinderen op school maken klasgenootjes een tekening voor zieke kinderen. En ik zie dat het deugd doet om een tekening te krijgen. De hoofdboodschap is “veel beterschap”. Maar er zijn kinderen die echte pareltjes maken. Ofwel met een extra tekstjes, ofwel met een mooi uitgewerkte tekening. Het is wel eens fijn, als ouder, om te zien hoe andere kinderen hun creativiteit uitten. Elk kind is zo anders!

En het schoolse systeem erkent nog niet alle vaardigheden van kinderen. Ik ben het er helemaal mee eens dat er een stevige basis moet gelegd worden. Ook al is je kind wat sneller of trager in het oppikken van bepaalde leerstof. Sommige dingen moet je gewoon weten!

Stress

Maar het klassieke systeem brengt ook de nodige stress met zich mee. En ook hier geef ik als ouder eerlijk toe dat het veel leuker is als je kind met een 8, 9 of 10 op 10 naar huis komt! De nadruk ligt op de prestaties. Terwijl er in mijn ogen meer mag gewerkt worden op attitude, werklust en… bewustzijn! Dit is niet enkel de taak van school! Het is zeker ook de taak van ouders! En daarom is deze blog waardevol voor jou.

Mijn mening is dat je elke vaardigheid kan aanleren!
Je kan talenten hebben voor bepaalde dingen, wat betekent dat je voor deze bepaalde dingen gemakkelijk dingen leert. Het moet bijna maar de helft worden gezegd en je weet het al, je hebt er inzicht in,…

Al moeten kinderen zelfvertrouwen hebben in de mogelijkheid dat ze alles kunnen leren! En het nodige doorzettingsvermogen. Want er komt altijd een punt dat het moeilijker wordt, of dat extra oefening nodig is. En dan moeten kinderen de discipline hebben om door te zetten, vol te houden.

En dat is niet gemakkelijk omdat wij in onze maatschappij veel middelen hebben om in te vluchten als het moeilijk wordt. Of excuses… Hoe kunnen wij van onze kinderen verwachten dat ze spelen met hun speelgoed i.p.v. te schermen, als we zelf constant achter een scherm zitten?

Kinderen doen niet wat wij zeggen dat ze moeten doen, kinderen doen wat wij doen!

Dus lieve mama, kies in eerste instantie voor jezelf, voor jouw geluk, wees bewust van alles wat je doet, werk aan jouw zelfbeeld en aan jouw zelfvertrouwen. Dit reflecteert zich naar jouw kinderen toe!

Kom zeker eens langs en maak nu al je afspraak via mijn online agenda.

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Omgaan met je kind

Als ouders is het belangrijk dat we onze kinderen niet te vaak bekritiseren. Dit kan ertoe leiden dat ze faalangst krijgen en dit kan ertoe leiden dat ze niet eens proberen bepaalde taken uit te proberen.

Houd ze gemotiveerd door huiswerk leuk te maken. Prijs je kind zo vaak mogelijk! Wanneer het iets goed voltooit, bouwt dit zijn zelfvertrouwen op. In plaats van tegen het kind te schreeuwen als het stout is, probeer je met ze te praten alsof ze een volwassene zijn. Niet eenvoudig, ik geef het toe! Vandaar dat jij zelf ontspannen moet zijn! Als jij ontspannen bent, dan kan je beter lastige situaties aan! Kom dus zeker langs!

Tot slot probeer ik altijd mijn eigen kinderen op een eerlijke en ontspannen manier te behandelen. Ik wil dat ze weten dat ik trots op ze ben, ook al bereiken ze niet honderd procent op school. Als ze nachtmerries hebben, wil ik uitzoeken waarom dit is. Ik probeer te achterhalen waar elk kind zich zorgen over maakt en probeer hem/haar vervolgens te helpen een oplossing te vinden.

Dat maakt het mama zijn tot een grote uitdaging!

Natuurlijk heb ik mijn toverstafjes!

En toverstafje nummer 1 bij kinderen met nachtmerries is Vetiver!

Zorg dat je een kant-en klare rollon klaar staan hebt. Of beter nog… Gebruik etherische oliën in het slaapritueel van je kinderen.

Vetiver is een heel “aardende” etherische olie. Die zorgt dat de zorgen en spanningen naar beneden glijden, weg van het hoofd!

Heb je Vetiver niet in huis, kies dan voor Sandelwood of Cederwood.

Kinderen met nachtmerries

StressAway, Orange, Lavender, Copaiba,… kunnen rust brengen, maar zijn in een acute situatie niet de eerste keuze! Wel goed om preventief in te zetten!

Wil je meer ontdekken van wanneer voor welke olie kiezen?
Volg dan mijn online cursus aromatherapie.
KLIK HIER voor meer informatie!