Met de kippen op stok gaan

Kippen zijn boeiende dieren. Heb je daar al eens bij stil gestaan? Ze kunnen meer dan enkel eitjes leggen en keukenafval opeten! En er zijn heel wat kip-gerelateerde spreekwoorden.

Mijn top 5 is:

  • Met de kippen op stok gaan.
  • De haan is de baas, als de hen niet thuis is.
  • Praten als een kip zonder kop.
  • Het kuiken wil wijzer zijn dan de kip.
  • Zo fris als een hoentje.

Maar kippen zijn echt boeiend om naar te kijken. Wij hebben zelf 3 kippen en eerder schreef ik al eens een blog over hen. Al wil ik het nu over hun slaapgedrag hebben. Of eerder dat van ons!

Het wordt opvallend sneller donker buiten. Een eigenschap van de natuur dat er voor zorgt dat de dieren vroeger slapen. En ook wij worden het gewaar, maar luisteren niet naar ons lichaam.

Wij denken slimmer te zijn! Wij gebruiken licht om onze dag langer te maken. Al is dit geen goed idee.

We hebben echt slaap nodig!

Wist je dat je zonder slaap of van een chronisch slaaptekort zelfs kan sterven?
Het precieze mechanisme kent men nog niet. Daar is nog meer slaaponderzoek voor nodig. Wat wel al zeker is, is dat slaap ondersteunend werkt bij je immuunsysteem.

Dus als je net als mij rond 21 uur in de zetel hangt en verschiet van het feit dat het nog maar negen uur is. Dan weet je dat je lichaam eigenlijk al in slaapmodus overgeschakeld is.

Gezelligheid in huis

Tijd voor wat fysiologie

En ik ga het eenvoudig uitleggen. Weet dat het eigenlijk nog specifieker kan met termen waar je hoofd van gaat duizelen zoals “endogene circadiane periode”, “proteïnen CLOCK en BMAL1” en “tractus retinohypothalamicus”.

Dat ga ik dus niet doen 😉

Het komt er op neer dat we in ons lichaam een ingebouwde klok hebben die standaard afgesteld is rond de 24 à 25 uur. Ons lichaam beziet dit als een etmaal. Deze klok zit in de hypothalamus. De hypothalamus is een klein onderdeel in de hersenen. Deze stuurt een prikkel naar de epifyse. Daar wordt het hormoon melatonine geproduceerd. Maar dit wordt hoofdzakelijk geproduceerd wanneer sensoren op het oog waarnemen dat het donker wordt.

Limbisch systeem

Nogmaals, ik ga het niet moeilijker maken. Maar wat ik dus probeer te zeggen is dat kunstmatig licht, nefast is voor ons dag-en nachtritme. Maar nog slechter voor onze gezondheid want er zijn recente gegevens die aantonen dat melatonine een rol speelt bij uiteenlopende aandoeningen zoals slaapstoornissen, jetlag, hypertensie en diabetes.

We kunnen dus maar beter met de kippen op stok gaan!

En als we met de kippen op stok gaan, zijn we de volgende ochtend zo fris als een hoentje.

Wanneer je slaapproblemen hebt, kan je eens langs komen voor een voetreflexologie. Voetreflexologie zorgt er voor dat je volledige lichaam opnieuw in evenwicht komt.

Ik heb het nog niet expliciet vermeld hierboven maar ook je zenuwstelsel is betrokken bij het proces van slaap-en waakritme. Ik ben dol op de techniek van het uitbalanceren van het zenuwstelsel. Er zijn zelfs verschillende technieken via voetreflexologie.

Hoog tijd om een afspraak te maken via mijn online agenda!

afspraak maken met Hilde Schoonjans

En die hypothalamus en de hypofyse zijn een onderdeel van het limbisch systeem. De plaats die je met behulp van etherische oliën rechtstreeks kan beïnvloeden. Zelf gebruik ik etherische oliën doorheen de volledige dag.

Om te slapen is Orange naast mijn bed toch één van mijn favoriete etherische oliën. En ook de kinderen zetten steeds vaker hun diffuser aan voor het slapen. Ze durven er Lemon in doen, al is dit niet mijn directe voorkeur. Lemon heeft de eigenschap om fris te houden. Niet meteen de beste eigenschap wanneer je moet gaan slapen…

Tja het helpt hen natuurlijk bij het vechten tegen de slaap. Want het is toch bijzonder om te weten wat er zo ’s avonds allemaal gebeurd als ze in bed liggen. Pfff… Als jij een mama bent dan weet je dat het niet zo bijzonder meer is. Je ploft gewoon de zetel in en kijkt met je verstand op nul nog naar een serie.

Mijn favorieten zijn: Games Of Thrones, CSI (en aanverwanten) en hilarisch: “er komt een man bij de dokter”. Dat laatste is er zo los over! Dierentuinprogramma’s en documentaires vind ik ook best leuk om te kijken. Kippen spelen hier niet de hoofdrol, maar dieren zijn toch bijzonder!

Met de kippen op stok met Orange!

Met de kippen op stok met Orange!