Knutselen met je kinderen in de zomervakantie

Of het nu mooi weer is, of slecht weer… Knutselen met je kinderen in de zomervakantie is steeds een goed idee! Het brengt jullie dichter bij elkaar. Maar dan moet je ook werkelijk mee knutselen met je kinderen.

Het eindresultaat is van ondergeschikt belang. Het gaat er om dat je tijd en aandacht besteedt aan je kinderen. Natuurlijk geen volledige dag! Kinderen moeten ook alleen kunnen spelen en ze moeten zich zelfs vervelen. Want vanuit verveling ontstaat creativiteit! Opeens ontdekken ze speelgoed waar ze al een hele tijd niet mee speelden. Ze komen in hun eigen wereldje en YES, ze zijn vertrokken om even te spelen.

Want altijd maar “mama” horen… daar word ik zelf horendol van! En ben er zeker van dat ik niet de enige ben. Misschien wel één van de weinigen die er openlijk voor durft uitkomen! Maar zeker niet alleen!

Maar knutselen is een leuke activiteit!

Het is een ruim begrip en zeker niet elk kind is dol op alles.

Maar dat hoeven heus geen ingewikkelde knutsels te zijn!
Hoe kleiner de kinderen, hoe eenvoudiger en ook hoe korter.

Een dankbare blijven strijkparels.

Strijkparels

Zowel voor jongens als meisjes is dit een boeiende activiteit want hier leren ze fijne motoriek en inzicht in patronen. Wij haalden een boek uit de bibliotheek ter inspiratie. Maar ook op internet zijn tal van patronen te vinden. Al is een uitstap naar de bib ook wel uitdagend met vier kinderen!

Gentle Baby in de diffuser, StressAway, Orange,… het zijn goede oliën om rust in het hoofd te krijgen zodat creativiteit gaat stromen.

Strijkparels - spelen met kinderen - zomervakantie

Wij knutselen in de keuken dus afhankelijk van de oppervlakte doe je een paar druppels in de diffuser. Ik zou je adviseren om met 1, 2 of 3 druppels te beginnen. Zet je diffuser aan en als de geur na een kwartier te weinig is, kan je er nog steeds bijdoen.

Weet wel dat je een geur op zich niet waar neemt.
Enkel geurveranderingen nemen we waar!
M.a.w. als je een tijd in de ruimte zit waar etherische oliën verdampt worden, word je deze niet meer bewust gewaar! Je onderbewuste neemt ze wel nog waar en je lichaam gaat sowieso ook aan de slag. Zelfs met slechts enkele druppels!

Ik leer je er meer over in mijn online cursus aromatherapie (KLIK HIER voor meer info)

Nog even over de strijkparels, je kan er meer mee doen dan de standaard toepassing! Je kan ze ook gewoon als kralen gebruiken en rijgen op een fijne draad. Of nog een leuke zijn de verschillende toepassingen in de oven!

Schilderen

Een klassieker! Maar het blijft gewoon leuk om te doen!

Experimenteren met soorten verf zoals waterverf of plakkaatverf. Het effect van de verf op verschillende soorten papier,…

Heel leuk om te doen is op het gras een groot stuk papier leggen. Dit kan ook karton zijn of een stuk behangpapier. Wees maar lekker creatief! En daar dan volgens een bepaald thema een schilderij maken. Wel samen werken hé! Want het doel is om even een momentje te hebben met je kindje.

Buiten mogen onze kindjes helemaal los gaan met de plakkaatverf. Binnen verkies ik toch liever waterverf. Dat wast een stuk gemakkelijker af!

Ik weeg altijd af wat de tijd is van het knutselplezier in verhouding met de opkuis achteraf 😉

Schilderen op keien of andere natuurelementen kan ook leuke resultaten geven! Laat jullie maar eens helemaal lekker los en ga er voor!

Knutselen met je kinderen in de zomervakantie

En ook als je deze blog leest, zonder dat je kinderen hebt, smeer dan wat Gentle Baby rond je navel, in de richting van de wijzers van de klok. Dit stimuleert je speelsheid, je innerlijke kind. En ga daarna aan de slag met je schilderspullen. Gentle baby is een emotioneel evenwicht brengende blend! Echt een aanrader!

Het gaat niet om het resultaat! Het gaat om het proces!
De verandering van de serieuze ernstige ik, naar zorgeloosheid en één zijn met tijd en ruimte.
Het is een proces en een proces vraagt altijd tijd!

Knippen en plakken

Het enige knippen en plakken dat we als volwassene doen is Ctrl+x (knippen) en Ctrl+v (plakken). Maar zo eens opnieuw aan de slag gaan met gekleurd papier, een schaar en een lijmstift is echt heel leuk en ontspannend.

Enkele ideetjes om samen te knutselen met je kinderen in de zomervakantie.

En ook hier gaat het om het proces, niet om het resultaat.

Deze vond ik echt een super idee!
Een tekening maken en slijpresten lijmen aan het blad.

Knutselen met kinderen - slijpresten

Een echte dino, en aan de binnenkant kan het dienen als een leuk kaartje!

dinokaartje knutselen

Propjes van crêpepapier!

Daar hadden we eerder al bloemen van gemaakt met een keukenrolletje (KLIK HIER)

Of met het crêpepapier zelf bloemen maken zoals aan zee (KLIK HIER)

crêpepapier

En nog een idee!

Kan je nog niet genoeg krijgen van knutselen met je kinderen?
Of wil je nog meer weten over knutsels met etherische oliën, ga dan even naar de website van mijn collega Katinka via deze link!

Knutselen met je kinderen in de zomervakantie!
Een plezier voor zowel je kind als voor jou!