Van waar komt al dat stof? – Lenteschoonmaak

Als er iets is waar onze kinderen goed in zijn om te maken dan is het…

STOF!

Je kan het niet voor mogelijk houden hoe snel stof opnieuw in bepaalde hoekjes komt. En vreemd genoeg zijn er in een woning bepaalde plaatsen waar dat stof zich verzamelt. En het maakt heus niet uit of je een snelle kuis deed of de grote kuis… Binnen de kortste keren is er opnieuw stof in huis.

En geef eerlijk toe, stofklodden oogt gewoon alsof het niet proper is!

Stof in huis

Maar van waar komt stof?

Stof is eigenlijk een verzameling van kleine deeltjes, schilfers. Deze schilfers komen van je huid, van je kleren, van huisdieren, insecten, voedsel,… Het dwarrelt rond in de lucht en valt neer op de grond of andere oppervlakten. Door luchtbeweging van voorbeeld spelende kinderen verzamelen de stofdeeltjes op bepaalde plaatsen. Natuurlijk, hoe meer beweging in huis hoe meer stofdeeltjes er ook vrij komen van kleding en huid.

Mijn oma, die 9 kinderen had zei: “een paar voetjes meer of minder in huis, dat merk je wel!”
En daar kan ik me best iets bij voorstellen. Zeker als ik de verhalen hoor die mijn papa vertelt over vroeger. Ook al zijn ze misschien een beetje aangedikt, in vergelijking was/ben ik dan toch een hele brave! Ik ga het natuurlijk niet allemaal aan jullie neus hangen hé (hahaha).

Dus stof komt van kleine stofdeeltjes die los komen door wrijving. Deze stofdeeltjes verzamelen zich en worden zichtbaar.

Stofmakers in huis

Bewustwording en stof

Nu je weet wat stof is, kan je misschien wel verstaan dat een standaard plumeau geen ideaal poetsmiddel is. Eerder een verplaatsing van stof. En laten we eerlijk zijn, de stofmagneten die werken wel even, maar zijn snel verzadigd waardoor de afvalberg enkel groeit!

Ook hier ben ik niet de perfecte milieuactiviste! Mij gaat het over bewustwording. En om dus een bewuste keuze te maken waarom je iets doet. Kies je voor de stofmagneet, dan is dat helemaal prima! Ook deze ligt in mijn winkelkar, voor als ik snel eens wat stof af moet doen.

Poweruur

Je kent dat wel, die momenten dat je een telefoon krijgt dat er binnen een half uur iemand op bezoek komt. Dat zijn momenten dat het allemaal even snel moet gaan hé. Een power-uur! Want dan willen we niet dat die dikke stofklodden er nog liggen. Of dat er nog van alles rond ligt te slingeren. Een beetje stof, een beetje geleefd is ok. Dat heb ik me al kunnen inprenten. Tja, als perfectionist was dat niet gemakkelijk!

Ik heb me qua huishouden meester gemaakt van de 80/20 regel!
O.a. deze regel bespreek ik in mijn GRATIS e-boek.
Laat je gegevens hieronder achter en dan komt het boek en nog andere tips in je mailbox gevallen.

Hoe overwin je stof in huis?

Voorkom zoveel mogelijk het maken van stof. Logisch hé 😉

Hou de kruimeldief bij de hand om de stofvlokken meteen op te zuigen.

Wanneer je met de plumeau bent rond gegaan, dien je daarna te stofzuigen. Anders begint het stof opnieuw rond te zweven. En zo kan je bezig blijven natuurlijk!

En wanneer je stofzuigt, dan doe je dit best met je ramen open. Zo kunnen de rondvliegende stofdeeltjes meteen naar buiten vliegen. Bovendien is je huis er eens heerlijk mee verlucht!

Wil je het echt allemaal goed doen?
Dan is deze volgorde ideaal!

  1. Alles opruimen
  2. De dingen die je vast neemt om te verzetten, stof je af met een klamme microvezeldoek. Voorbeeld stoelen, bijzettafeltjes,… Op deze manier maak je de grond vrij.
  3. Tijd om te stofzuigen, zet je ramen goed open. Dat geeft je meteen ook een pak energie!
  4. Nu stof je verder af met een klamme microvezeldoek. Tussendoor spoel je de micro-vezeldoek uit in een emmer water. Het stof blijft achter in het water. Ververs je water regelmatig!
  5. Tot slot dweil je de grondoppervlakten
Tips om te poetsen met etherische oliën

Poetsen kan je doen met de klassieke producten. Weet dat deze vol chemicaliën zitten die je lichaam belasten. Zelf ben ik steeds meer aan het overschakelen naar gezondere alternatieven. Het Thieves-gamma van Young Living is een absolute aanrader! Vooral de prijs kwaliteit is bijzonder scherp. Wetende dat je slechts enkele druppels nodig hebt van voorbeeld de Thieves Household Cleaner.

Wil je etherische oliën bestellen?

Ga langs mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans

Wanneer jij je registreert als lid (zeker doen want dan is alles 24% goedkoper) moet je wel goed kijken dat je mijn gegevens ziet als persoon van aanmelden. Zo ben je zeker dat je mijn begeleiding krijgt! Mijn lidnummer is: 16114238 mocht je het nodig hebben.

Ik ben helemaal dol op onze 4 kinderen!
En ze kunnen heel wat dingen doen en maken!
Maar vooral veel stof!