Ben jij in je winterslaap?

Sommige dieren zijn in hun winterslaap. Al wordt het steeds moeilijker voor dieren om in hun winterslaap te blijven. Gewoon omdat de temperaturen te hoog liggen. Op zich geen drama, maar wel als het dan plots weer begint te vriezen. Wees dus aandachtig om toch de natuur te ondersteunen door voldoende schuilplekken te voorzien in je tuin.
En het is zo fijn om te ontdekken dat dieren het onthouden waar ze moeten zijn. Door de kleine dieren te ondersteunen, bouw je mee aan de voedselketen voor de grotere dieren. Tja, het klinkt wreed maar zo is het leven.

Ik kijk al uit naar de lente, om de vlinders en de bijen te ondersteunen!
Al moeten we eerst genieten van het heden.

Hoewel wij als mens geen winterslaap kennen, hebben we tijdens de winter wel meer slaap en rust nodig. Dit komt omdat tijdens de winter ons lichaam extra te verduren heeft.

Slaap hebben we nodig om te herstellen!

Jouw slaap is bijzonder belangrijk want tijdens het slapen herstelt je lichaam.

Je immuunsysteem is het actiefste wanneer jij aan het rusten bent of aan het slapen.

Een slechte slaap is dus nefast voor je gezondheid.

Eén slechts nacht kan je overbruggen, twee nachten met minder slaap wordt al wat lastiger en het gaat zo maar verder. Een tekort aan slaap is roofbouw op je lichaam. En dit op alle vlakken. Zowel lichamelijk als mentaal.

Wanneer jij 1000 goede voornemens had met het nieuwe jaar, dan zal geen enkele ervan slagen als jouw slaap niet goed is!

Energiedrankjes, vitamines en mineralen nemen,… Het zal allemaal slechts voor de helft werken als jouw slaap geen goede kwaliteit heeft of als je te weinig slaapt!

Wist je dat gebrek aan slaap zelfs wordt gerelateerd aan tal van ziektebeelden zoals borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, diabetes type 2, hart-en vaataandoeningens, obesitas, depressie,…

Dus een goede slaap is echt enorm belangrijk!

Eerder schreef ik al een blog over slaap.
Lees dat zeker ook nog eens na  (KLIK HIER)
https://hildeschoonjans.be/7-tips-om-beter-te-slapen/

In dit bericht geef ik jou nog een extra inzicht over slaap!

Winterslaap

Kijk naar jezelf, niet naar een ander

Maar al te vaak kijken we op naar mensen die veel bereiken in hun leven, die dag en nacht werken. Het zijn de helden van onze wereld. Dit zijn mensen die er voor kiezen om hun slaap te laten. Ze denken dat ze weinig slaap nodig hebben, maar eens ze vakantie hebben, doen ze bijna niets anders dan slapen. Weet ook dat dit mensen zijn die meer vatbaar zijn voor een totale burn-out. Van de ene moment op de andere zegt het lichaam: “nu is het genoeg geweest.”

Persoonlijk ben ik er dus niet van overtuigd dat deze mensen helden zijn. Alles heeft een andere kant. Dan is één van de Universele wetten. De Wet van de Polariteit. Elke positieve kant heeft ook iets negatiefs.

Een doordenker: “Dingen die verschijnen als tegengestelden, zijn in feite twee uitersten van hetzelfde.”

 • Warmte en koude
 • Liefde en haat
 • Goed en kwaad
 • Licht en duisternis
 • Vrede en oorlog

Telkens twee uitersten die je kan transformeren van het ene naar het andere en omgekeerd. Zo kan je bijvoorbeeld haat transformeren naar liefde. En dit door een verandering van jouw gedachten.
Hiermee help ik jou via coaching. En als de transformatie voor jou sneller mag gaan dan plan je best een hypnose-sessie in via mijn online agenda.

Het is mogelijk om de Wet van de Polariteit te overstijgen. Maar wees je er van bewust dat dit geen eenvoudige weg is. Het is namelijk zo dat deze wet slechts van toepassing is op de fysieke en de mentale gebieden. Niet op de goddelijke/geestelijke/spirituele wereld (of welke naam jij verkiest er aan te geven). Dus wanneer jij kiest om jouw algemene frequentie te verhogen door je focus te richten op de “goede” dingen i.p.v. op de “slechte”, dan zal jij na verloop van tijd deze wet overstijgen.

Dit is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan!
Ik gebruik hiervoor etherische oliën omdat deze meteen een verhoging geven van de algemene frequentie. Kijk zeker naar mijn webinar hierover.

Na aanmelden krijg je via een mail een link naar het webinar dat je meteen kan bekijken.

Welke negatieve kanten hangen er allemaal aan je slaap laten?

Vooral heel wat mogelijke ziektebeelden die een opening krijgen om te ontwikkelen. Maar evenzeer een slecht humeur en concentratieproblemen. Hierdoor vermindert je daadkracht en daar krijg je een slecht gevoel over.

En wat met die mensen die dag en nacht werken?

Dat is mooi zolang het hen gelukkig maakt. Vaak zijn dit mensen met een ijzersterke focus op één ding. Maar eens die focus weg valt, voelen deze mensen zich verloren of hebben ze het gevoel dat ze hebben gefaald op alle andere vlakken in hun leven. Vooral t.o.v. hun kinderen die plots heel groot zijn en waar mooie momenten verloren zijn.

Evenwicht tussen werk en gezin is zo belangrijk. Kinderen… Je kan ze soms/vaak door het sleutelgat trekken of tegen de muur kleven… Maar die warme knuffels, de fonkeling in hun ogen tijdens een moment samen, huiswerk helpen,… Er zijn voor hen… dat is van onschatbare waarde.

En geloof mij… Ik ben verre van perfect! Ik hou er van om te werken, mensen vooruit te helpen,… Eventjes vluchten voor de drukte van vier kinderen in huis. Het is zo een taboe om dat uit te spreken, maar ik doe het toch! Bij momenten ben ik zo blij dat er televisie bestaat en een tablet!

In mijn blogs deel ik af en toe dingen die jij kan doen met je kinderen.
Blijf me dus zeker volgen.

Maar eerst moet je goed voor jezelf zorgen!
Jij moet opnieuw in je kracht komen zodat jij een goede moeder kan zijn voor je kinderen.
De beste versie van jezelf!

Goed voor jezelf zorgen betekent lief zijn voor jezelf.
En dus zeker ook voldoende slaap hebben.

Herstellende winterslaap

Een goede kwalitatieve slaap!

Onze winterslaap, tja,… in de winter hebben we meer slaap nodig.

Zelfliefde betekent dan ook dat jij tijd maakt voor jezelf en je deze nodige slaap gunt.
En ik ben me er heel goed van bewust dat dit niet eenvoudig is.

Fulltime werken en een huishouden runnen… Dan blijft niet zo veel tijd over.
Als ik al kijk hoeveel uur ik “kwijt” ben met enkel de kinderen naar school te doen en te koken. Dan spreek ik al over 2 volle uren per dag. Boodschappen doen en alles netjes wegsteken, de was en de plas,… enfin, je kent het wel…

En toch vraag ik jou om tijd te maken om te slapen.

Als je me al even volgt dan weet je dat ik graag werk met affirmaties en zo kan je bijvoorbeeld voor jezelf herhalen: “ik gun mezelf een goede, lange en herstellende slaap.”

Weet wel dat het niet steeds eenvoudig is om die goede slaap te hebben.
Zeker wanneer kindjes ziek zijn… Dan word je wel eens uit je slaap gehaald!
Lees ook: ziek kindje in huis

Hoe komt het dat een winterslaap langer duurt dan een zomerslaap?

Het antwoord is vrij eenvoudig: “omdat het langer donker is.”
Maar ik wil dit eenvoudige antwoord even uitdiepen zodat jij verstaat wat er gebeurt in je lichaam en je leven. Kennis is een stap naar bewustwording!

Wanneer het donker wordt, komt er een hormoon vrij dat er voor zorgt dat jij een signaal krijgt dat je naar bed moet. Het zorgt er voor dat je slaperig wordt en zo een overgang krijgt van fris en helder naar een herstellende slaap. Dit hormoon is melatonine.

Alleen houden we ons lichaam voor de gek door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen. Door kunstmatig licht in ons leven, maakt het lichaam niet op het juiste moment de nodige stof aan. Dit zorgt voor een verstoring van heel wat verschillende stoffen in ons lichaam.

Al onze lampen uitdoen is niet realistisch dus deel ik met jou een klein stappenplan.

Eerst en vooral moet je weten hoeveel slaap je nodig hebt.
Als dit 10 uur is en je moet om 7 uur op staan, dan zou je eigenlijk moeten gaan slapen om 21 uur.
Klinkt vroeg hé, maar wees lief voor jezelf.

Jouw winterslaap stappenplan

 • Plaats een alarm 30 minuten voor je naar bed moet
 • Gebruik je “naar bed spray” of zet je diffuser aan met de etherische oliën die dadelijk bespreek
 • Doe je reinigingsritueel (tanden poetsen, ontschminken,…)
 • Doe de oefeningen van de post-its (KLIK HIER voor meer info)
 • Kijk nog enkele minuten naar de sterren en de maan
 • Kruip je bed in en slaap

En nu toch iets over de etherische oliën!

Ik ben er zo dol op omdat ze heel wat werk voor mij doen.
Voel ik me niet zo super, dan zijn het mijn toverstafjes.

Maak een lijstje van de etherische oliën die voor jou interessant klinken.
Er zijn zo een 300 verschillende etherische oliën op de wereld en het is heus niet nodig om ze allemaal in huis te halen. Begin met een starterskit van Young Living en bouw van daaruit verder!

Graag help ik jou hier mee verder dus zeg JA tegen jezelf en JA tegen de starterskit.
Ik organiseer trouwens ook leuke GRATIS teamdagen waar we aan de slag gaan met etherische oliën, zodat je echt alles haalt uit de kit!

Een gouden tip: plaats je etherische oliën naast je bed!

Hier zijn enkele suggesties die voor mij goed werken.

Ik gebruik 3 druppels Orange en 3 druppels Bergamot in mijn diffuser. Of soms gewoon op een zakdoekje dat ik naast mijn bed leg.
Soms gebruik ik Peace&Calming. Dit is een blend van Young Living.  Daarin zit: Ylang Ylang, Patchouli, Tangerine, Orange en Blue Tansy. Daar heb ik met 3 druppels ruim voldoende voor in de slaapkamer.

Je zal merken dat ik richtlijnen geef, maar dat je deze toch naar jezelf en je huisgenoten wat moet aanpassen. Begin met een kleine hoeveelheid en je kan er altijd bijvoegen mocht het te weinig zijn.

Lavender is een hele gekende etherische olie.
Hol nu niet meteen naar de winkel om deze te kopen want er is echt veel rommel op de markt te verkrijgen. Kies voor kwaliteit en voor een olie waarvan je de herkomst kan achterhalen. Young Living is een Amerikaanse firma maar heeft eigen boerderijen over de hele wereld en partnerboerderijen. Het is een grote firma met als voordeel dat ze ook de middelen hebben om te streven naar kwaliteit!

Kies voor kwaliteit!

Voor heel veel bedrijven is kwaliteit geen prioriteit. In tegendeel. Vele firma’s zien de kwaliteitsafdeling als een nutteloze kost!

Young Living denk hier anders over en beziet de kwaliteitsafdeling als een investering voor de toekomst en een garantie voor de consument!

Nog even verder gaan over Lavender. Het is een heel gekende geur en wordt door de meeste mensen geassocieerd met rust en ontspanning. Al is dit niet voor iedereen het geval. Toch is Lavender een heel goede etherische olie om in je verzameling te hebben omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Vandaar dat deze ook wel eens “het Zwitsers zakmes” genoemd wordt van de etherische oliën.

Voor mij persoonlijk werkt Lavender alleen niet ontspannend. Vooral omdat ik het een hele straffe geur vind. Maar wat wel heerlijk is zijn eigen mengelingen.

Dan doe ik 1 druppel Lavender in combinatie met 4 dr. Orange, Bergamot of Tangerine.
Lavender kan je met alle citrussen combineren. Je bekomt steeds een heerlijke geur.
Overdag combineer ik het graag Lavender met Grapefruit of Citrus Fresh.

Een totaal andere etherische olie die je kan gebruiken om te slapen, maar totaal anders is…
En deze gebruik ik vaak bij de kinderen, vooral in de winter…
Pine!

Oh, maar echt waar… Stilte in huis, alles net verlucht, Pine in de diffuser, je ogen sluiten, genieten… en het is net alsof je een heerlijke boswandeling maakt. Ik droom dan weg van de prachtige bossen in het Zwarte Woud. Ik heb mijn cursus voetreflexologie nog eens helemaal over gedaan bij de grondlegster van voetreflexologie in Europa. Zij woont in het Zwarte Woud en tussen de lessen door of na de les maakte ik een heerlijke wandeling. Even het hoofd vrij maken om daarna weer nieuwe kennis op te slaan.

Pine geeft een verdieping van je ademhaling. Vandaar dat deze in de winter, met de vele verkoudheden, een ideale olie is om te verdampen. En ja, het geeft nu eenmaal een associatie naar die vrije natuur.

Etherische oliën voor gevorderden

Wie graag experimenteert met etherische oliën en al eens het zwaardere geschut moet bovenhalen, stel ik nog deze etherische oliën voor: Cederwood, Vetiver en Valerian.

Cederwood

De olie helpt je met het gevoel van volkomen veilig zijn, je eigen ik en in je omgeving. Als angsten worden los gelaten, dan opent het hart voor spirituele liefde en bescherming dat brengt dan ook zelfacceptatie en liefde met zich mee. Het geeft kracht, moed en waardigheid, kalmeert en verdiept de ademhaling. De olie werkt verwarmend en troostend bij moeilijke tijden en situaties. Omdat het verwarmend werkt, word het gevoel van eigenwaarde versterkt en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen. De olie kan ons helpen een gevoel van evenwichtigheid en een gevoel dat wij ons eigen leven beheersen, te ontwikkelen en te handhaven. Een algemeen gevoel van harmonie en aarding.
Geeft bescherming voor extra gevoelige mensen. Ceder heeft een verzachtende en zuiverende werking op de gezinssfeer. De geur trekt liefde en gezelligheid aan. Aandacht en begrip voor elkaar worden hierdoor gestimuleerd.

Vetiver

De olie heeft een verzachtende werking op de omgeving en versterkt het innerlijk zien en doet de waarheid beseffen in tijden van twijfel en verwarring. Het ruimt blokkades op die een onbelemmerde energiestroom beletten.

Valerian

De valeriaan wortel wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn kalmerende, aardende en emotioneel balancerende werking. Gedurende de laatste drie decennia zijn de ontspannende eigenschappen ervan klinisch onderzocht. Onderzoekers hebben de sesquiterpenen, valeriaanzuur, en valerone aangewezen als de actieve bestanddelen die een kalmerende en herstellende werking uitoefenen op het centrale zenuwstelsel. Duitse gezondheidsautoriteiten hebben verklaard dat valeriaan een effectief hulpmiddel voor het lichaam kan zijn.

Verlanglijst etherische olie

Enne, nog een allerlaatste…

Ylang Ylang

De olie wordt al vele jaren gebruikt voor het balanceren van mannelijke en vrouwelijke energieën zodat harmonie ontstaat. Dit komt doordat negatieve emoties zoals woede, bezitterigheid of weinig zelfvertrouwen worden los gelaten en het zorgt voor positieve emoties zoals vertrouwen, eigenliefde, en spirituele inzicht. De olie helpt ook bij degene die lichamelijk of spiritueel futloos of mat zijn. Het brengt namelijk de uitlijning terug van lichaam, geest en ziel.
De olie schenkt vertrouwen en geborgenheid en zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Het roept gevoelens van vrede op, ontspant, verdrijft woede en stabiliseert stemmingswisselingen.

Als je meer over de slaapkamer wilt weten als voorbereiding op Valentijn, blijf me volgen!
Komende blogs duik ik dieper de slaapkamer in…


Maar dus, eerst nog even dit… het maakt niet uit hoeveel pilletjes je neemt, drankjes je drinkt of zelfs etherische oliën gebruikt om meer energie te hebben… Alles begint met een goede gezonde slaap!

Wees lief voor jezelf en geniet van je winterslaap!