Ziektekiemen – neen dank je wel! Ik blijf gezond!

Ziektekiemen, of het nu lente, zomer, herfst of winter is, er blijven ziekteverwekkers in de lucht hangen en in ons leven in het algemeen. Al hoeven we daar niet noodzakelijk ziek van te worden.

Dus geef ik jou graag wat meer informatie over ziektekiemen en vooral… hoe je voorkomt dat je ziek wordt. Of in elk geval toch de kans opvallend verkleint. Je hoeft dus zeker geen smetvrees te ontwikkelen!

Ziek worden hangt af van een aantal factoren

Of je al dan niet ziek wordt van ziektekiemen hangt af van een aantal factoren

 • Manier waarop de ziektekiem met je lichaam in aanraking komt (via de huid, luchtwegen, voedsel,…)
 • De virulentie van de ziektekiem (de mate van impact op de “gastheer” van een ziektekiem)
 • Het aantal ziektekiemen bij eerste contact (besmettingsdruk)
 • De sterkte van het afweermechanisme van de “gastheer”

Ook al hangt er van alles in de lucht en zitten er overal potentiële ziekmakers, het hoeft jou niet noodzakelijk te schaden. Ziek worden is veelal een verhaal van en/en van bovenstaande factoren.

Je hebt helaas niet over alles controle. Maar er zijn gelukkig een aantal factoren die er voor zorgen dat ziektekiemen niet binnen kunnen dringen.

Laten we de 4 factoren even in de diepte, maar toch verstaanbaar, bekijken.

Al wil ik eerst nog even zeggen dat er veelal benamingen verkeerd worden gebruikt.

Verschil tussen een infectie en een besmetting

In infectie is als een pathogeen of ziektekiem is binnengedrongen in de gastheer. Deze pathogenen krijgen de kans om zich verder te vermenigvuldigen. Het is pas wanneer deze veelvuldige pathogenen schade aanrichten dat er van een infectieziekte wordt gesproken. Op dit moment voel je je echt al ziek. Een infectie kan zelfs dodelijk zijn.

Wanneer ziektekiemen de kans niet krijgen om zich te vermenigvuldigen of wanneer het afweermechanisme meteen zijn werk doet (herkennen, doden en afvoeren van pathogenen) dan spreken we van een besmetting.

De eerste factor: ziektekiem komt in aanraking met je lichaam

Theoretisch gezien ben jij besmet zodra een pathogeen de kans krijgt om in jouw buurt te komen. Het kan doorgegeven worden via de huid (handen schudden, knuffels,…) via de slijmvliezen (kussen, geslachtsgemeenschap, hoesten en niezen, zelfde lucht inademen in kleine ruimtes,…), via bloed,…

Pathogenen kunnen ook in voedsel zitten: drinkwater, onvoldoende gekookt of gebakken vlees, ongewassen groenten,…

Misschien moet ik ook nog even zeggen wat pathogenen kunnen zijn: virussen, bacteriën, schimmels, gisten, prionen en parasieten. En hun vele variaties.

Pathogegen of ziektekiemen

Eigenlijk zijn het slimme “wezentjes” want ze ontwikkelen zich steeds verder om hun voortbestaan te garanderen. Vandaar dat een griep elk jaar toch weer anders is en je steeds opnieuw kans maakt op een influenza-infectie.

De tweede factor is de virulentie

De virulentie is misschien een niet gekend woord maar wanneer ik het verduidelijk met een voorbeeld, dan ben je helemaal mee met het verhaal. Eigenlijk kan je het zien als de kracht die een pathogeen heeft.

Een pathogeen kan zo krachtig zijn als een Nerf-pijltje (mousse) terwijl een ander pathogeen zo krachtig is als een kanonbal. De impact wanneer deze op je lichaam toeslaat is totaal verschillend.

Bij een Nerf-pijltje hou je er maximum een blauwe plek aan over. Een kanoninslag… tja dat zou een wonder zijn dat je het overleeft.

Sommige pathogenen zijn dus helemaal niet bedreigend voor een mens en anderen hebben een grotere impact. Maar zoals reeds eerder gezegd, het is een samenloop van factoren of je al dan niet ziek wordt.

En dat brengt me bij de derde factor.

Besmettingsdruk

Hoeveel ziektekiemen komen er in één keer jouw richting uit?

Het klinkt logisch dat hoe meer ziektekiemen je in één keer oppikt, op één of andere manier, je meer kans hebt om effectief ziek te worden. En dat is ook effectief zo. Wanneer er honderd Nerf-pijltjes jouw richting uit komen in één keer is de kans op die blauwe plek wel groter, dan wanneer er slechts één pijltje werd afgevuurd.

Maar toch speelt de vierde factor een bepalende rol in het al dan niet ziek worden. Dat is voor straks.

Kans op besmetting verminderen!

Bij elke besmettelijke ziekte, of het nu gaat over een gewone verkoudheid, een griep, een SOA, wratten,… En nu ook COVID-19, wanneer je niet ziek wilt worden, is het belangrijk om besmetting te voorkomen.

De algemene regels waren we een beetje uit het oog verloren.

 • Je handen regelmatig wassen en/of ontsmetten
 • Hoesten of niezen in de mouwen
 • Afstand bewaren
 • Wanneer je zelf ziek bent thuis blijven
 • Alles eens een grondige poetsbeurt geven

Door de drukte van het leven, voelt het alsof je onmisbaar bent en geen rust kan nemen wanneer je ziek bent. Ah, een kuchje of een hoestje is heus niet erg. Daar kan je zeker mee blijven werken. En zelfs met wat keelpijn of hoofdpijn. Niets beter dan paracetamol! En gewoon verder blijven doen.

Dit was geen verstandige manier van leven! Dit kon niet blijven duren. Wanneer je ziek bent of pijn hebt, dan geeft je lichaam rust nodig. Rust om te herstellen!

De wereld blijft draaien!

De wereld blijft heus draaien als wij een algemeen trager tempo aannemen. Al moet je het ook aandurven om je leven daar helemaal op in te stellen. En dat is heus niet zo gemakkelijk. Je moet dan helemaal leven in het hier en nu.

Maar bovendien, en daar wringt het schoentje, moet er wel een financiële zekerheid, of een gevoel van rust zijn dat de facturen allemaal kunnen worden betaald. Bij financiële onrust kan je héél moeilijk leven in het hier en nu. Op zo momenten schakel je over op overleven!

De modus overleven is eigenlijk het laagste niveau van bewustzijn. En dat wens ik jou allerminst toe.

Wanneer je ziek bent, wanneer je financiële zorgen hebt, wanneer de kinderen of je partner je even te veel is, wanneer je het gevoel hebt van machteloosheid,…

Weet dat er hoop is!
Dat je nooit alleen bent!
Er is steeds een zin, in de nu ogenschijnlijke onzin!

Maak je dromen waar

Jij moet nu even flexibel en creatief omgaan met de situatie.

Volhouden! Volhouden! Volhouden!

Rusten en naar jezelf durven kijken.
Bewustzijn van wat je voelt en het doorleven.
Dit zonder schuldgevoel!

Fouten maken mag!
Je kijkt daarna naar hoe je het liever ziet in de toekomst
En je nieuwe acties zijn volgens hoe jij het wilt!

Ik help je hier graag mee verder via mijn online programma: Een regenboog van zelfvertrouwen.
KLIK HIER voor meer informatie en/of om je aan te melden

Tot slot: de sterkte van het afweermechanisme

Dit is naar mijn mening één van de belangrijkste factoren. Omdat we daar doorgaans het meeste invloed op hebben. Vaak zijn de klassieke adviezen voldoende om hier een positieve verandering waar te nemen. Voldoende water drinken, bewegen en gezonde voeding zijn en blijven een voorwaarde om je leven opnieuw een positieve wending te geven.

Wanneer je lichaam in een gezonde conditie is, dan herkent je immuunsysteem indringers sneller, zal ze vernietigen en vervolgens het lichaam naar buiten escorteren.

Misschien moet je wel een paar kilo’s kwijt en een paar centimeters. In mijn volgende blog ontdek je er meer over! Want ook de vetrolletjes zijn een belasting voor je immuunsysteem. Zowel fysiek als… mentaal. Want ook het afweersysteem is onderhevig aan je gedachten. En overgewicht of enkele kilo’tjes extra wegen door op je gemoedstoestand.

Of je nu een zware tijd doormaakt of alles verloopt helemaal vlot, hou je gedachten positief. Jij hebt een invloed op jouw gedachte. Ik help jou daar mee via o.a. mijn online programma: een regenboog aan zelfvertrouwen. KLIK HIER voor meer info.

Jouw negatieve gedachten kunnen weer positief worden!
Jij kan opnieuw ontdekken wie jij bent en wat je wilt,
ook al ben je nu even het Noorden helemaal kwijt.

Jouw grote dromen, kunnen opnieuw naar boven komen
en deze keer werkelijk worden!

Tijd om je leven weer in handen te nemen en te vliegen naar de regenboog aan zelfvertrouwen!

Nog even terug naar die ziektekiemen waar we een dikke NEEN tegen zeggen!

Probeer zoveel als mogelijk degelijk geïnformeerd te zijn. Google is niet steeds de juiste bron van informatie. Want wanneer ik zeg dat de zon paars, groen en blauw is, dan zal er vroeg of laat iemand zijn die deze stelling over neemt. Zeker wanneer ik het mooi in een tekst gegoten heb over het heelal. Neem dus niets zomaar klakkeloos over. Denk voor jezelf of het klopt en praat erover met mensen met kennis van zaken!

Sowieso dien je bij ziekte steeds een arts te raadplegen en diens behandeling op te volgen.

Pas je handelingen aan volgens de manier waarop ziektekiemen kunnen binnendringen in je lichaam. Vb. bij virussen via de luchtwegen: blijf thuis, rust en als je toch naar buiten moet, draag een mondmasker en was regelmatig je handen. Maar geef ook aandacht aan het ontsmetten van oppervlakten en voorwerpen waar je mee in aanraking kwam.

Hou afstand, niet alleen om anderen te beschermen, maar ook algemeen voor jezelf. Bedrijven hadden de trend om werknemers in één grote bureau te zetten. Terwijl vroeger bijna iedereen een eigen ruimte had. Rust van een eigen ruimte verhoogt de productiviteit en er is minder besmettingsgevaar. Thuiswerk is veelal ook een goede optie, al mogen er geen kinderen in de buurt rondlopen die je afleiden. En je moet ook discipline hebben om effectief je werktijd in te vullen.

Maar het allerbelangrijkste, waar meestal te weinig aandacht aan wordt gegeven is: pimp je immuunsysteem!

Mijn ondersteuning

In verschillende van mijn blogs had ik het reeds over het immuunsysteem.
Maar binnenkort mag je er een specifieke blog over verwachten.

In de tussentijd al deze blogs:

 • Constipatie, de verlossing is nabij (KLIK HIER)
 • Weg met je allergie deze lente (KLIK HIER)
 • Meer energie dankzij Balance Complete en ICP (KLIK HIER)

Wil jij de etherische oliën uit proberen?

Ga via mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans

Wanneer jij je registreert als lid (zeker doen want dan is alles 24% goedkoper) moet je wel goed kijken dat je mijn gegevens ziet als persoon van aanmelden. Zo ben je zeker dat je mijn begeleiding krijgt! Mijn lidnummer is: 16114238 mocht je het nodig hebben.


Verzorg jezelf, wees lief voor jezelf en rust voldoende uit!
Veel liefs, Hilde

PS: blijf me volgen via Facebook (KLIK HIER)