Een gevecht tegen de tijger

Een gevecht tegen de tijger, we doen het dagelijks! En dat leg ik je dadelijk uit.

De vakantie is het perfecte moment voor gezinsuitstapjes. Ik ben dol op dierentuinen en we hebben een abonnement omdat dit véél voordeliger is dan steeds dag-tickets te kopen. Zeker omdat we met 6 zijn! Ook voor pretparken is dit het geval dus vergelijk zeker eens op voorhand.

Ik kan verwonderd blijven kijken naar een groot aantal van de dieren, maar de tijgers, de leeuwen en de gorilla’s zijn toch wel heel bijzonder. Ze ogen rustig en toch zit daar een zodanig grote kracht in, een vurigheid, een gevaar!

Om tijgers te zien, moet je naar een dierentuin.
Er tegen vechten, dat doen we elke dag.
Of toch… je lichaam denkt dat het steeds opnieuw tegen een tijger moet vechten. Want je lichaam reageert volgens jouw gedachten. Ik heb je dit al eerder verteld in een blog (KLIK HIER) lees het zeker eens terug, al heb je aan de komende informatie ook een vette kluif 😉

Onthoud alvast deze zin:
Je veilig voelen is een gebrek aan emoties zoals angst, zorgen en verdriet!

Vechten tegen een tijger

De tijger is een feit

Stel je nu eens voor dat je een tijger ziet. De aanwezigheid van de tijger is een feit. De aanwezigheid van een tijger is niet noodzakelijk gevaarlijk tenzij je weet dat tijgers gevaarlijk zijn. De aanwezigheid van de tijger is neutraal, maar het zijn alle verhalen die we gehoord en gezien hebben die maken dat wij een gevaarlijke tijger zien.

En stel je nu eens voor dat het een klein kindje is, die nog nooit een tijger heeft gezien. En die tijger loopt voorbij… dan gaat dat kindje in eerste instantie vol verwondering kijken naar dat mooie, pluizige, prachtige knuffeldier. Misschien tot het gromt… Maar het feit is… er is een tijger!

Het is maar omdat je weet dat tijgers gevaarlijk zijn, omdat je weet dat in de nabijheid zijn van een tijger in het wild een gevaarlijke situatie is, ga je denken dat je leven in gevaar is.

Je voelt emoties van vrees voor je leven en angst en dit stimuleert vechten of vluchten (alarmfase). Tijdens deze fase gaat je lichaam in algehele sympathische activatie en maakt je bijniermerg de hormonen noradrenaline en adrenaline aan.

Dit geeft volgende korte termijn veranderingen:

 • Verhoging van de alertheid
 • Verhoogd energiegebruik door alle cellen
 • Mobilisatie van reserves van glycogeen en vetzuren
 • Verandering in de circulatie
 • Verminderde spijsvertering en urineproductie
 • Verhoging zweetsecretie
 • Verhoogde hartfrequentie en ademhalingsfrequentie

In mensentaal: wanneer je in een gevaarlijke situatie bent worden je voedselreserves aangesproken en pompt je hart bloed naar je armen en benen om te vechten of te vluchten. Alle niet relevante lichaamsfuncties worden aan de kant geschoven. Je lichaam komt in een overlevingsmodus!

Wanneer we dit vertalen naar de dagelijkse situaties die dezelfde reactie in het lichaam veroorzaken, waarschijnlijk in mindere mate, dan kan dit komen door deadlines op het werk, relatieproblemen, moeilijk studerende kinderen, file,… De lijst van stressveroorzakers is eindeloos.

En deze stressveroorzakers geven een verandering in de perceptie van veiligheid. Je kan angsten hebben over specifieke zaken of algemeen. Of het gevoel geen controle te hebben over een situatie. En zelfs het gevoel van stress op zich kan een veroorzaker zijn van een vecht-of vlucht reactie in het lichaam.

Elke lichamelijke of emotionele situatie die het evenwicht van een individu bedreigt, is een vorm van stress. Stress kan lichamelijk zijn zoals ziekte of een letsel, emotioneel zoals depressie of angst of door de omgeving veroorzaakt worden zoals extreme temperaturen, vervuiling, geluid,…

Alarmfase van stress

Alle belastende factoren veroorzaken in het lichaam hetzelfde patroon van hormonale en fysiologische verandering. Deze reacties maken deel uit van het algemene adaptatiesyndroom, wat we in de volksmond stress(reactie) noemen. Deze reactie kent drie fasen. De eerste fase besprak ik reeds namelijk de alarmfase. Dit is de onmiddellijke reactie op stress. De tweede fase is de weerstandsfase. Wanneer de stress langer dan een paar uur duurt. En de derde fase is de uitputtingsfase. De weerstandsfase kan enkele weken tot zelfs maanden duren maar het vraagt veel van het lichaam! Glucocorticoïden zijn in deze fase de dominante hormonen. Samen met nog enkele andere hormonen zorgen ze er voor dat andere brandstoffen dan glucose beschikbaar worden, zodat zoveel mogelijk glucose beschikbaar is voor het zenuwstelsel, dat geen vetzuren kan verbranden.

Metabole aanpassingen op de lange termijn:

 • Metabolisatie van resterende energiereserves: vetzuren komen vrij uit vetweefsel en aminozuren uit skeletspierweefsel
 • Glucosesparing: perifere weefsels (behalve zenuwweefsel) breken vetzuren af om aan energie te komen
 • Verhoogde bloedglucosespiegel: de lever synthetiseert glucose uit andere koolhydraten, aminozuren en vetzuren
 • Handhaving bloedvolume: vasthouden van zouten en water, uitscheiden van K+ en H+

Indien de weerstandsfase ten einde loopt, hapert de homeostatische regulatie en treedt de uitputtingsfase in. Zonder onmiddellijke corrigerende maatregelen zal het falen van één of meer orgaanstelsels fataal blijken.

Doordat wij in onze Westerse wereld beschikken over voedsel(pakketten), zuiver water, geneesmiddelen,… komen we bijna nooit in de kritieke uitputtingsfase. Wanneer we merken dat ons systeem letterlijk stop zegt, contacteren we een arts die corrigerende maatregelen treft. Voorbeeld wanneer een kind ziek is en uitdrogingsverschijnselen heeft, wordt het opgenomen in het ziekenhuis en krijgt meteen intraveneus vocht toegediend.

Dat wil daarom nog niet betekenen dat het lichaam weer helemaal in evenwicht is en tip top in orde, maar je zit niet meer in die effectief levensbedreigende situatie.

Weerstandsfase van stress

Wanneer je een alarmbel hebt dat je in de uitputtingsfase bent gekomen, dan is het noodzakelijk om je leven onder de loep te nemen! Liever eigenlijk vroeger. Al hebben we hier in het Westen de gewoonte om pas te reageren als we er hinder van ondervinden.

Ik zie het liever preventief!
Maar ik versta dat het niet steeds mogelijk is aangezien er in het leven best veel tijgers op het pad staan.

In dat geval is het goed om een evenwicht te vinden tussen de belasting (het aantal tijgers) en je draadkracht (vermogen om de tijgers aan te pakken). Lees ook het blog over de stress-weegschaal (klik hier)

Ik keer even terug naar de zin: Je veilig voelen is een gebrek aan emoties zoals angst, zorgen en verdriet!


3 stappen naar transformatie van je tijger

Ga eens na wat het eerste is dat je doet wanneer je wakker wordt… Heel waarschijnlijk kijk je naar je GSM. En wat een vloek is het toch omdat je vanuit dat kleine scherm zoveel gedachten creëert. Wees je daar maar eens bewust van!

Stap 1

Stap 1 is je bewust worden van de tijgers die op je pad staan.
En nogmaals, de tijger is een feit!
Al je gedachten rond die tijger zorgen voor emoties, die op hun beurt een reactie veroorzaken in je lichaam. Je kan op je eentje dit proces aanpakken. En wanneer je doorzetting hebt en heel doelbewust bent, dan slaag je!

Maar ik spreek uit eigen ervaring, soms is het nodig om je te laten ondersteunen!
Je hoeft zeker niet alles alleen te doen.
Af en toe mag je je laten dragen.

Het enige wat jij moet doen is hulp vragen!
Dat kan een vriendin zijn, een vertrouwenspersoon, een coach, een voetreflexoloog,…
Je hoeft niet alles alleen te doen!
Wel moet je het zelf doen, want jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Ik heb een heel mooi online programma voor jou: Een regenboog aan zelfvertrouwen.
Een heel krachtige start naar jouw nieuwe leven!

KLIK HIER om naar de informatie over het programma te gaan

Programma van 5 weken omvat o.a.:
– Vragen en oefeningen rond bewustwording
– Meditaties (zowel korte als wat langere)
– Visualisaties en concrete stappen naar zelfvertrouwen

Dus je bewust worden van de tijgers is het eerste dat je moet doen. Maak een lijst van terugkomende gedachten. Dat kunnen ook slagzinnetjes zijn uit je kindertijd. Gezonde voeding duurt lang om klaar te maken, gezond eten is duur. Geld is niet het ultieme geluk, mensen met veel geld zijn ongelukkig. Je mag niet onder je stand trouwen. Die job moet je doen want het geeft zekerheid.

Stap 2

Stap 2 is stoppen met denken. En daarmee bedoel ik dat je een gedachte waar kan nemen, maar ga hier niet verder op in. Laat het niet door je hoofd malen. Want dan kom je in een stroom van gedachten die weer van alles naar boven halen zoals angst, zorgen en verdriet.

Ik geef je een voorbeeld vanuit het hebben van een kinderwens. Je wilt niets liever jouw baby in je armen sluiten en dan hoor je de buurvrouw voor de zoveelste keer boos worden op haar kinderen. Je gedachten gaan alle kant op: wees eens blij dat je kinderen hebt!, mocht ik kinderen hebben zal dat toch zo niet zijn, het is niet eerlijk dat zulke vrouwen kinderen hebben en bij ons lukt het maar niet.
Allemaal zinnetjes die emoties van wanhoop, afgunst, woede en verdriet kunnen oproepen.

Wanneer je in een vruchtbaarheidstraject zit, dan komen weer andere gedachten naar boven: wat als het niet lukt, het voelt allemaal zo onnatuurlijk aan, kunnen we dat wel blijven betalen,…
Emoties als: angst, eenzaamheid, wanhoop,…

Maar deze emoties komen niet alleen naar boven, ze brengen vaak een nieuwe gedachtestroom.

Voorbeeld: kunnen we dat wel blijven betalen?
Wat als ik niet meer kan werken tijdens of na de zwangerschap en mijn vervanging beter is dan mij. Ga ik nog voldoende energie over houden om werk en gezin te combineren. Gaat ons huis wel ruim genoeg zijn eens de baby er is, moeten we verhuizen, hoe gaan we een hogere lening aflossen,…

De emoties die daaraan vasthangen, voel je misschien nu al in je op komen, gewoon door het te lezen. Zelfs al is het voor jou niet van toepassing.

Dat komt omdat we niet bij de feiten blijven!
De tijger is er, misschien.
Maar moet je die tijger groter maken met je gedachten of zelfs verdubbelen?

Stap 2 is om uit de drama te stappen. Dat brengt geen oplossingen. Integendeel!

Hoe krijg ik die tijgers stil?

Mijn favoriete manier om snel die gedachtestroom tot rust te brengen en bijgevolg mijn emoties is door etherische olie te gebruiken. Ik heb mezelf al wat olifantenvel gekweekt zodat meningen van anderen me weinig tot niet raken en doorgaans lukt me dat prima. Maar zo heel af en toe wordt er eens een gevoelige snaar geraakt. Ik sta mezelf dan toe om even de emotie te voelen en het drama errond maar vrij snel neem ik er een flesje bij, draai de dop open en ruik ik bewust aan de olie.

Keer op keer werkt het!
Ook wanneer de kinderen wenen en hun emoties alle kanten uit schieten, neem ik ze even apart en dan laat ik hen aan een flesje ruiken. Super om te zien dat ze na enkele snuffels nog even nasnikken en dan weer verder kunnen.

Het leven is te mooi om jezelf te verliezen in drama en in je emoties.

Hoe krijg ik mijn tijgers klein

Stap 3

Stap 3 is je focus richten op je (levens)doel. Het woord doel kan nogal zakelijk overkomen maar je kan dit heel ruim bekijken.

Een doel kan voorbeeld zijn om zwanger te worden, ik ga nog even verder met het voorbeeld. Door de emoties voelt je lichaam zich niet veilig en bij korte stress wordt adrenaline en noradrenaline aangemaakt, terwijl bij aanhoudende stress het lichaam o.a. cortisol aanmaakt. Dit gaat o.a. ontstekingen tegen. Als cortisol wordt aangemaakt, dan heeft dit een invloed op progesteron. Progesteron versnelt de verplaatsing van bevruchte eicellen door de eileiders en bereidt de baarmoeder voor op de aankomst van een embryo in ontwikkeling. In combinatie met andere hormonen zorgt dit hormoon er ook voor dat de melkklieren gaan groeien.

Dus om zwanger te worden heb je een aantal hormonen nodig die aangemaakt worden volgens een bepaald recept. Maar voor elk recept heb je bepaalde ingrediënten nodig. Wat is nu een belangrijk weetje: om progesteron aan te maken heb je hetzelfde hoofdingrediënt (pregnenolon) nodig als voor cortisol. Dus het lichaam moet prioriteiten stellen. Wie krijgt pregnenolon?

Als je leven in gevaar is, of toch dat denkt je lichaam, zoals ik eerder uitlegde, dan is de aanmaak van cortisol veel belangrijker dan progesteron. Je voortplantingsstelsel krijgt geen voorrang. Dus dit geeft een enorme impact op de vruchtbaarheid.

Het lichaam is zo een ingenieus systeem, een prachtig bouwwerk. En hoe meer je dit inziet, hoe meer ik hoop dat je manieren zoekt om stress in je leven af te bouwen.

Kom langs voor een voetreflexologie!
Gun jezelf een moment van rust en helderheid.

afspraak maken met Hilde Schoonjans

Want…

Progesteron is niet alleen belangrijk voor het voortplantingsstelsel, het bevordert je nachtrust en het beschermt je tegen angst, prikkelbaarheid,… Het verbetert je humeur door de samenwerking met serotonine. Progesteron verbetert de functie van serotoninereceptoren in de hersenen, dus een teveel of tekort aan progesteron kan leiden tot aanzienlijke neuro-chemische problemen.

Dus…

Alle kleine langdurige of grote zaken die je stress geven zorgen er voor dat je hormonale stelsel uit evenwicht raakt. Hormonen zijn chemische signalen die het lichaam aanzetten om iets te doen. Er zijn in het lichaam verschillende “meetinstrumentjes” en locaties waar hormonen worden gemeten, aangemaakt en afgebroken. Maar alles wordt bestuurd door de hypothalamus en de hypofyse.

En deze 2 klieren in je lichaam vormen de controlekamer van je lichaam met als doel om evenwicht te bewaren of te bekomen. Zij sturen andere plaatsen in je lichaam aan, zoeken creatieve manieren om de homeostase te creëren.  Je kan het een beetje voorstellen als een cockpit van een vliegtuig.

Hormonen kunnen verhogen, verlagen of omgezet worden. En al deze veranderingen hebben een invloed op de verschillende stelsels in je lichaam. Rechtstreeks en zoals je in het voorbeeld ook zag onrechtstreeks als er voorbeeld moet gekozen worden wat te maken met de beschikbare ingrediënten.

Zorg er voor dat je manieren hebt om de tijgers van je leven aan te pakken.

Dat kan zijn dat je een ontspannend warm bad neemt na een stressvolle dag of je nood hebt aan een uur wandelen, een boek lezen, TV kijken,…

Kom langs voor voetreflexologie, want dat is echt een moment van gelukzaligheid!

afspraak maken met Hilde Schoonjans
Krijg je tijger klein met voetreflexologie

Ben je toe aan een nieuwe carrière en wil je zelf voetreflexologie leren, bezoek dan zeker ook mijn andere website: https://reflexology4u.be/